BiH
867

Zbog nedostatka sredstava ukinut pripravnički staž u svim zdravstvenim ustanovama u KS

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zbog nedostatka novčanih sredstava u svim zdravstvenim institucijama u Kantonu Sarajevu do daljnjeg je obustavljen prijem pripravnika, potvrdila je za Klix.ba ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj.

"Radi se o potrebi osiguranja sredstava s obzirom na to da se za djecu koja stažiraju moraju uplaćivati doprinosi. Pokrenuli smo aktivnosti da se na neki način omoguće sredstva i da im se omogući da stažiraju kako oni sami ne bi morali plaćati obaveze po osnovu doprinosa", kazala je Ademaj.

Dodala je da problem sa stažiranjem nemaju samo Klinički centar Univerziteta u Sarajevu već i drugi subjekti u Kantonu Sarajevu.

"Mi ćemo s ustanovama u kojim se obavlja stažiranje, odnosno Domom zdravlja, Općom bolnicom i Kliničkim centrom vidjeti koliki je to potrebni broj djece koji moraju obaviti staž", rekla je Ademaj.

Ministrica je istakla da će, ako se ne iznađe rješenje za ovaj problem, Vlada Kantona Sarajevo morati zahtijevati da djeca koja imaju potrebu za stažiranjem lično uplaćuju doprinose.

"To naravno nikako nismo željeli. Naša želja je da se ta sredstva osiguraju iz budžeta ili na neki drugi način. Za potrebe KCUS-a to je više od 200 hiljada KM i to je samo za jednu generaciju. Toliki trošak stažiranja je bio u prošloj godini pa se procjenjuje da bi isti trebao biti i u ovoj", kazala je Ademaj.

Istakla je da nije posebno jednostavno osigurati ova sredstva iz budžeta s obzirom na to da bi se automatski "nekome moralo umanjiti".

"Nije problem samo u visini sredstava već i u postupku osiguravanja tih sredstava u budžetu. Vidjet ćemo sa zdravstvenim ustanovama da one ako mogu to osiguraju iz vlastitih sredstva i da im se ta sredstva eventualno refundiraju", rekla je Ademaj.

Na kraju razgovora zaključila je kako je krajnji cilj Vlade KS osigurati da osobe koje stažiraju same ne uplaćuju doprinose.

Inače, učenici su nakon završene Medicinske škole uskraćeni za stažiranje, što im onemogućava polaganje stručnog ispita.

U članu 20. Zakona o sestrinstvu i primaljstvu Federacije Bosne i Hercegovine stoji da su medicinske sestre i primalje dužne nakon završenog obrazovanja na fakultetu zdravstvenih studija, visokim zdravstvenim školama, višim i srednjim školama zdravstvenog usmjerenja obaviti pripravnički staž i položiti stručni ispit u skladu s posebnim propisima o zdravstvenoj zaštiti. Medicinske sestre i primalje, nakon položenog stručnog ispita, obvezno se upisuju kod mjerodavne komore u registar zdravstvenih djelatnika i time stječu pravo na izdavanje licence u skladu s posebnim propisima o zdravstvenoj zaštiti.