Neozbiljnost
10

Zbog nedolaska ministara prekinuta sjednica Parlamenta BiH o Izvještaju Evropske komisije

Piše: Er. M.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Zbog odsustva ministara iz Vijeća ministara BiH s današnje hitne sjednice o Privremenom izvještaju Evropske komisije o BiH prekinuta je sjednica Zastupničkog doma PSBiH.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj hitnoj sjednici trebao je razmatrati Privremeni izvještaj Evropske komisije o BiH.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić kazao je kako predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić zbog ranije preuzetih obaveza opravdano neće prisustvovati današnjem zasjedanju te da će umjesto njega sjednici prisustvovati direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović.

Sjednici su prisustvovali samo ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, ministar pravde BiH Josip Grubeša i ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

Državni parlamentarci naveli su da je BiH prije deset godina bila ispred zemalja koje su danas pred kandidatskim statusom, a da je danas naša zemlja u rangu s Kosovom.

Brojni zastupnici negodovali su što na današnjoj sjednici nisu prisutni predsjedavajući Vijeća ministara BiH i državni ministri, ističući kako nemaju kome postaviti pitanja s obzirom na to da se Izvještaj Evropske komisije odnosi na ministarstva.

Zastupnik SBB-a Mirsad Isaković rekao je kako su hitnoj sjednici Zastupničkog doma PSBiH trebali prisustvovati i članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović predložio je da se prekine današnja sjednica i da se o Izvještaju EK raspravlja na idućoj sjednici organa zakonodavne vlasti. Kako kaže, u međuvremenu će se zadužiti Komisija za evropske integracije da dostavi izvještaj, a na iduću sjednicu bit će pozvani svi ministri.

Zastupnički dom PSBiH usvojio je Džaferovićevu inicijativu.