Nema kvoruma
290

Zbog nedolaska HDZ-ovih ministara otkazana sjednica Vijeća ministara BiH

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Zbog obavijesti ministara iz reda HDZ-a BiH o tome kako se neće pojaviti na zasjedanju Vijeća ministara BiH otkazana je za danas najavljena sjednica državnog organa izvršne vlasti, saznaje Klix.ba.

Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH trebao bi u toku dana obavijestiti javnost da je sjednica Vijeća ministara BiH otkazana zbog "nedostatka kvoruma".

Kako saznajemo, nedolazak na sjednicu najavili su ministri iz reda hrvatskog naroda. HDZ u centralnom organu vlasti ima tri ministra i to ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevandu, ministra pravde BiH Josipa Grubešu i ministricu odbrane BiH Marinu Pendeš.

Naime, u Poslovniku o radu Vijeća ministara BiH stoji odredba koja glasi: "Da bi Vijeće ministara BiH moglo donositi odluke na sjednici, mora biti prisutno više od 50 posto članova Vijeća ministara BiH, od kojih najmanje po dva iz svakog konstitutivnog naroda".

Još uvijek nije poznato šta je razlog nedolaska ministara iz HDZ-a na današnju sjednicu i da li je riječ o eventualnom bojkotu rada zbog rezultata predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Državna vlast danas je između ostalog trebala razmatrati prijedlog odluke o izdavanju garancije BiH po Ugovoru o zajmu za Koridor 5C u Republici Srpskoj između Javnog preduzeća Auto-putevi Republike Srpske i Evropske banke za obnovu i razvoj.