FUP
0

Zbog navođenja na prostituciju prijavljena jedna osoba

FENA
Postupajući u skladu s Naredbom Kantonalnog suda Tuzla službenici Federalne uprave policije u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona provodili su aktivnosti na suzbijanju prostitucije na području pomenutog kantona.

S tim u vezi Kantonalnom Tužilaštvu Tuzlanskog kantona podnesen je službeni izvještaj protiv M. K. rođenog 1963. godine u Beogradu, koji posjeduje državljanstvo BiH, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo "navođenje na prostituciju".

Postoji osnov sumnje da je on svojim radnjama osobama ženskog spola osiguravao zakonit boravak na području BiH, pružao im smještaj i utočište te ih navodio i iskorištavao za prostituciju i druge oblike seksualnog iskorištavanja.

Također, postoji osnov sumnje da je za pomenute radnje koristio motelski objekat koji je bio u njegovom vlasništvu od kraja 2007. godine do 18. jula tekuće godine.

U sklopu izvođenja aktivnosti na terenu izvršen je i pretres jednog ugostiteljskog objekta u kojem je pronađena i velika količina predmeta koji ukazuju da se na tom mjestu odvijala prostitucija i to na veoma sofisticiran način.

Rezultat policijskih aktivnosti na ovom predmetu je lišenje slobode tri osobe, a predmet je potom predat nadležnom Tužilaštvu na daljnje postupanje, saopćeno je danas iz Federalne uprave policije.