Zagađen zrak
55

Zbog magle i smoga otkazani večerašnji letovi s aerodroma u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Kemal Softić (Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Foto: Kemal Softić (Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Nakon što jutros nijedan avion nije uspio poletjeti niti sletjeti na Međunarodni aerodrom Sarajevo zbog guste magle, ista situacija zadesila je i večeras avioprijevoznike u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Prema podacima sa službene stranice sarajevskoj aerodroma, samo pet aviona uspjelo je poletjeti danas u periodu od 12:00 do 15:00 sati. Međutim, magla je ponovo prekrila Sarajevo u poslijepodnevnim satima zbog čega su otkazani i večerašnji planirani odlasci za Zagreb, Istanbul, Kuvajt i Istanbul.

Slična situacija je i sa dolascima. Do 14:30 sati avioni su uspijevali sletjeti na sarajevski aerodrom, ali poslije su svi otkazani.

Smanjena vidljivost zraka i veliko zagađenje zadržat će se i sutra u glavnom gradu BiH, dok se za vikend očekuje poboljšanje vremena.

Podsjećamo, protekle dvije večeri Svjetski tim za kontrolu kvalitete zraka izmjerio je u sarajevskoj općini Ilidža najzagađeniji zrak u Evropi. Dozvoljeni indeks zagađenosti zraka iznosi 50, dok je na Ilidži u utorak iznosio 369, a sinoć 341.