Zbog lažnih i upitnih razloga boravka u BiH 216 državljana Turske vraćeno u domovinu

Piše: I. P./Klix.ba
2.12.2015. u 18:57
27
86
Zbog lažnih i upitnih razloga boravka u BiH 216 državljana Turske vraćeno u domovinu
27
Zbog lažnih i upitnih razloga boravka u BiH 216 državljana Turske vraćeno u domovinu Foto: Granpol.gov.ba
U oktobru i novembru 2015. godine čak 235 stranih državljana nije ostvarilo pravo na ulazak na teritoriju Bosne i Hercegovine s Međunarodnog aerodroma Sarajevo (MAS).
Od tog broja najviše je nosilaca putnih isprava Republike Turske – njih 216 ili blizu 88 posto. Uz to, bitno je napomenuti da od ukupnog broja stranih državljana koji su prethodna dva mjeseca ušli u BiH, 20 posto je nosilaca putnih isprava Republike Turske, rečeno je za Klix.ba iz Granične policije BiH.

Ostalih 19 slučajeva odbijanja ulaska u Bosnu i Hercegovinu odnosi se na državljane Ruske Federacije (5), Jordana (2), Gruzije (2), Maroka (1), Palestine (2), Kine (1), Kolumbije (1), Hrvatske (1), Saudijske Arabije (1) i Njemačke (2).

Kako je naglašeno iz Granične policije BiH, najčešći razlog za odbijanje ulaska u BiH stranim državljanima je davanje netačnih, lažnih ili nepotpunih podataka o svrsi i uslovima ulaska u BiH (blizu 89 posto).

Osim toga, ulazak u BiH je odbijen i zbog neposjedovanja vize ili radne dozvole za ulazak ili boravak u BiH (blizu 4 posto), neposjedovanja važeće putne isprave (blizu 3 posto) i nedovoljno novčanih sredstava za vrijeme namjeravanog boravka u BiH (blizu 3 posto).

Granična policija naglašava da se osobe koje ne ispunjavaju uslove ulaska u BiH vraćaju istim letom kojim su doputovale na Međunarodni aerodrom Sarajevo ili prvim narednim letom kompanije čijim avionom su došle u Sarajevo.

Do polijetanja aviona koji će ih vratiti u matičnu državu, zadržane osobe vrijeme provode u prostorijama namijenjenim i opremljenim za boravak na Mađunarodnom aerodromu Sarajevo.


Komentari (86)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: