Nesigurni proizvodi
67

Zbog kruški s opasnom truleži obustavljen izvoz iz entiteta RS u Rusiju

D. Be.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nakon što je portal Klix.ba krajem prošle godine pisao o kruškama s opasnom truleži, koje su iz BiH izvezene u Rusiju putem dvije firme iz RS-a, danas je stigla obavijest o obustavi izvoza krušaka.
Naime, u novembru je Federalna služba za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor u Rusiji - Rosselkhoznadzor utvrdila da su u uvezenim kruškama iz BiH pronašli karantensku bakterioznu bolest koja je izazvala njihovu trulež. Prema tvrdnji Rusa, tada je bila ugrožena fitosanitarna sigurnost te zemlje.

Plodovi su dolazili sa certifikatima koje je izdala Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac nekoliko dana poslije kazao je da je informisan o određenoj količini krušaka koje su iz BiH izvezene u Rusiju, a koje imaju opasnu trulež, zbog čega je pošiljka vraćena u zemlju izvoznicu tj. BiH, te je poručio da izvoz nije ugrožen.

Košarac je na pitanje novinara portala Klix.ba otkrio i da su u kontrolu bile uključene dvije firme izvoznice, a to su Bioplod iz Bosanske Dubice i Agroimpex iz Banje Luke.

Danas, više od mjesec kasnije, stigla je informacija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske o "privremenoj obustavi izvoza krušaka u Rusiju".

Federalna služba za veterinu i fitosanitarnu kontrolu Ruske Federacije (Rosseljhoznadzor) na svom internet sajtu objavila je informaciju o privremenoj obustavi izvoza krušaka s teritorije Republike Srpske u Rusku Federaciju.

Povodom ove, još uvijek nezvanične informacije, danas je u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a održan sastanak ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a Borisa Pašalića, sa saradnicima, direktora Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH Gorana Perkovića sa saradnicima i glavnog republičkog poljoprivrednog inspektora Dragana Mataruge.

Sastanku su trebali prisustvovati i predstavnici Ambasade Ruske Federacije u BiH, koji su zbog novonastalih okolnosti i nedostatka zvanične informacije i potvrde o privremenoj obustavi izvoza kruške, otkazali svoje prisustvo.

Iz istog razloga otkazana je i za danas najavljena posjeta preduzeću "Agroimpex nova“ u Trebovljanima kod Gradiške.

U novembru 2020. godine fitosanitarna inspekcija Ruske Federacije u RS su vratili tri pošiljke kruške, gdje je u pratećoj dokumentaciji navedeno da je u istima utvrđeno prisustvo karantinski štetnog organizma "Monilinia fructicola (Winter) Honey“.

Iz entitetskog ministarstva danas je saopćeno da je Inspektorat RS-a preduzeo niz aktivnosti u cilju obezbjeđenja potpunog inspekcijskog nadzora nad vraćenim pošiljkama.

"Dolaskom istih na granični prelaz, fitosanitarni inspektori su zabranili stavljanje u promet i premještanje pošiljki koje su uskladištene u posebne komore u hladnjačama. Izvršen je detaljan fitosanitarni pregled spornih pošiljki u prisustvu eksperata iz ove oblasti i predstavnika svih uključenih institucija, te uzorkovanje za laboratorijsku analizu. Na osnovu Izvještaja o rezultatima laboratorijskih analiza nije potvrđeno prisustvo 'Monilinia fructicola (Winter) Honey'.

Zbog povrata navedenih pošiljki izdat je nalog za pojačan fitosanitarni nadzor prilikom izvoza pošiljki kruške za Rusku Federaciju, koji pored redovnog fitosanitarnog pregleda podrazumijeva i obavezno uzorkovanje plodova kruške u cilju utvrđivanja prisustva 'Monilinia fructicola (Winter) Honey' iz otvorenih komora iz kojih se pripremaju pošiljke za izvoz u Rusku Federaciju, kao obavezna mjera prije izdavanja fitosanitarnog sertifikata", saopćeno je.

Iz Ministarstva ističu da je Republika Srpska u sezoni roda za 2020. godinu u Rusku Federaciju izvezla 229 pošiljki raznih vrsta voća, od čega je 167 pošiljki kruške i izuzev tri sporne pošiljke nije bilo slučajeva njihovog vraćanja te da je nakon vraćanja navedenih pošiljki u mjesecu novembru, iz RS-a u Rusku Federaciju izvezeno je još 80 pošiljki kruške.

"Također, u sezoni roda za 2019. godinu u Rusku Federaciju izvezeno je 529 pošiljki voća (jabuka, kruška, breskva, šljiva), gdje nijedna pošiljka nije vraćena. RS u potpunosti razumije i podržava mjere fitosanitarne inspekcije Ruske Federacije kojima se štiti domaća poljoprivredna proizvodnja i domaće tržište. Spremni smo da odgovorimo na sva pitanja i da dostavimo sve podatke kojima raspolažemo kako bi se novonastala situacija analizirala i prevazišla u što kraćem roku. Nadležne institucije spremne su preduzeti sve potrebne mjere u cilju maksimalne predostrožnosti, kako bismo odgovorili svim zahtjevima i omogućili našim proizvođačima nesmetan izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusku Federaciju", zaključeno je na današnjem sastanku.

Za kraj su poručili da se od 2016. godine provodi poseban nadzor nad prisustvom karantinskog štetnog organizma Monilinia fructicola (Winter) Honey - prouzrokovača američke smeđe truleži.

"Ovim programima do sada nije utvrđeno prisustvo Monilinia fructicola na plodovima kruške u RS-u. U toku 2020. godine ukupno je analizirano 135 uzoraka, od čega su 122 uzorka uzeta iz proizvodnih zasada, 10 uzoraka iz registrovanih rasadnika i tri uzorka iz uvoza. Svi analizirani uzorci su bili negativni", saopćeno je.