BiH
0

Zbog krivotvorenja novca zatvorske kazne za Ramića, Džakulića, Vesa i Pajčina

FENA
Sud BiH izrekao je prvostepenu presudu kojom su optuženi Siniša Ramić, Salkan Džakulić, Unuc Veso i Zoran Pajčin oglašeni krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s produženim krivičnim djelom krivotvorenje novca.

Unuc Veso je također oglašen krivim i za krivično djelo krivotvorenje isprava.

Optuženi Siniša Ramić osuđuje se na kaznu zatvora od sedam godina i šest mjeseci, optuženi Salkan Džakulić osuđuje se na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina i šest mjeseci, optuženi Unuc Veso osuđuje se na jedinstvenu kaznu zatvora od pet godina i šest mjeseci, optuženi Zoran Pajčin osuđuje se na kaznu zatvora od četiri godine.

Od optuženog Siniše Ramića oduzimaju se novčanice koje su oduzete po potvrdama o privremenom oduzimanju predmeta od 30. januara 2007., te je obavezan platiti 6.500 eura u roku od mjesec dana od dana pravomoćnosti presude.

Također, od optuženog Ramića oduzimaju se predmeti oduzeti po potvrdama o privremenom oduzimanju predmeta od 30. januara 2007. godine i predmet koji je oduzet po potvrdi o dobrovoljnoj predaji predmeta od tog datuma.

Od optuženog Zorana Pajčina oduzimaju se novčanice koje su oduzete po potvrdama o privremenom oduzimanju predmeta od 30. januara 2007. godine, te je obavezan platiti 3.421 eura u roku od mjesec dana od dana pravomoćnosti presude.

Također, od optuženog Pajčina oduzimaju se predmeti oduzeti po potvrdama o privremenom oduzimanju predmeta od 30. januara 2007. godine.

Od optuženog Salkana Džakulića oduzimaju se predmeti oduzeti po potvrdi o privremenom oduzimanju predmeta od 30. januara 2007. godine.

Od optuženog Unuc Vese oduzima se predmet koji je oduzet po potvrdi o privremenom oduzimanju predmeta od 30. januara 2007. godine.

U izreci presude, između ostalog, stoji da su krajem 2003. koristeći se lažnim identitetom Dušan Majstorović alias optuženi Unuc Veso i Miodrag Đuk alias pravomoćno osuđeni Predrag Simić, da bi izbjegli krivični postupak i otkrivanje identiteta za krivična djela koja su počinili na teritoriji Republike Srbije, pobjegli u Bosnu i Hercegovinu.

Optuženi Unuc Veso i osuđeni Predrag Simić zajedno s drugim njima poznatim osobama radi pribavljanja imovinske koristi su se dogovorili da na području BiH organizuju pravljenje lažnog novca radi stavljanja lažnog novca u opticaj kao pravog i da organizuju prodaju lažnog novca drugim osobama.

S optuženim Sinišom Ramićem i optuženim Zoranom Pajčinom dogovorili su da im optuženi Ramić i optuženi Pajčin pomažu pri pravljenju lažnog novca i pri prodaji lažnog novca.

Tako je optuženi Siniša Ramić radi pribavljanja imovinske koristi pristao na dogovor da učestvuje i pomaže pri pravljenju lažnog novca (nabavkom računarske i druge opreme i sredstava koja se koriste za pravljenje lažnog novca i radom na pravljenju lažnog novca) i pristao da učestvuje u prodaji lažnog novca, a optuženi Zoran Pajčin je radi pribavljanja imovinske koristi pristao na dogovor da učestvuje i pomaže pri pravljenju lažnog novca (servisiranjem i instaliranjem računarske i druge opreme koja se koristi za izradu lažnog novca).

Zatim su s pravomoćno osuđenim Rankom Žderom dogovorili da im pomaže pri prodaji lažnog novca i pronalaženju drugih osoba za prodaju novca.

Osuđeni Ždero je radi pribavljanja imovinske koristi pristao na dogovor da učestvuje i pomaže u prodaji lažnog novca (pronalaženjem kupaca i isporukom lažnog novca) i dogovorio se s optuženim Salkanom Džakulićem da mu pomaže u prodaji lažnog novca, koji je radi pribavljanja imovinske koristi pristao da učestvuje i pomaže osuđenom Žderi u prodaji lažnog novca (pronalaženjem kupaca i isporukom lažnog novca), pa su temeljem opisanih dogovora, kao organizirana grupa ljudi u toku 2006. godine i do 30. januara 2007.organizirali pravljenje lažnog novca valute euro u apoenima od 50, 100, 200 i 500 eura i valute hrvatska kuna u apoenu od 1.000 kuna radi stavljanja lažnog novca u opticaj kao pravog i organizirali prodaju lažnog novca na području BiH, Republike Slovenije i Republike Hrvatske.

Sud BiH donio je rješenje kojim se prema optuženima Siniši Ramiću, Zoranu Pajčinu i Salkanu Džakuliću ukida pritvor i određuju mjere zabrane napuštanja boravišta, a optuženi se puštaju na slobodu.

Sud BiH je prema optuženom Unucu Vesi donio rješenje kojim se optuženom produžava pritvor koji u skladu s ovim rješenjem može trajati do upućivanja na izdržavanje kazne, a najduže dok ne istekne vrijeme trajanja kazne izrečene u pravomoćnoj presudi, saopćio je Sud BiH.