Diplomatska ofanziva
351

Zbog haške presude Plenković već u ponedjeljak dolazi u Mostar

Piše: R. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Najavljena diplomatska ofanziva od strane hrvatskih političara iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske trebala bi početkom naredne sedmice dovesti u Mostar i premijera susjedne države Andreja Plenkovića. Plenković bi u Mostar trebao doći u ponedjeljak navečer, a najvažniji sastanci predviđeni su za utorak.

Zbog haške drugostepene presude u slučaju "Prlić i ostali", gdje je ratno vodstvo tzv. Herceg-Bosne osuđeno na 111 godina zatvora, član Predsjedništva Bosne i Heregovine jučer i prekjučer u Zagrebu imao je niz sastanaka s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem i drugim zvaničnicima.

Plenković je tom prilikom najavio da će sljedeće sedmice doći u Mostar da se susretne sa vodstvom Hrvata u Bosni i Hercegovini, HNS-om i drugim braniteljskim udruženjima.

"Uputit ćemo poruku smirivanja, čvrste podrške Hrvatske. Hrvatska je podržavala Bosnu i Hercegovini u najtežim trenucima, od referenduma o nezavisnosti, pa kasnije do promjene ravnoteža snaga i u konačnici stvaranja preduslova za potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Plenković.

Kako neslužbeno saznajemo Andrej Plenković u Mostar dolazi u ponedjeljak navečer, a sastanak s predstavnicima Hrvatskog Narodnog Sabora BiH predviđen je za utorak.

Zvaničnici Republike Hrvatske najavili su i eventualni pokušaj revizije presude, a o tome bi predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović trebala govoriti naredne sedmice na posebnoj sjednica u New Yorku posvećenoj kraju rada Haškog tribunala.