BiH
0

Zbog hapšenja tuzlaka po nalogu Interpola Srbije održana vanredna sjednica OV Tuzla

FENA
Povodom lišavanja slobode i privođenja građana Tuzle i Bosne i Hercegovine po nalogu Interpola Srbije danas je u Tuzli održana vanredna sjednica Općinskog vijeća s koje je upućen niz zaključaka i zahtjev nadležnim državnim organima BiH da učine sve da se u potpunosti osigura zaštita prava i sloboda građana, prvenstveno prava na slobodu kretanja i zaštitu od neosnovanog gonjenja i nepravičnih sudskih postupaka.

„Tuzla je grad tolerancije i suživota. Dobitnik je niza međunarodnih i evropskih priznanja, za postignute rezultate iz oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda. U najtežim momentima po Tuzlu i njene građane, sačuvano je njeno multietničko biće, a njeni čelnici i građani Tuzle su za sve ono što su činili prije, a čine i sada također nosioci raznih priznanja, koja previzalaze granice naše zemlje i Evrope“, navodi se, između ostalog u zaključcima sa sjednice.

Stav vijećnika je da su Tuzlu i njene građane zatekle vijesti o pritvaranju građana Tuzle, državljana BiH od organa Republike Srbije, te hapšenje građana na osnovu potjernice iz Interpola, a po zahtjevu Republike Srbije.

„Ovi događaji su bez presedana u međunarodnim odnosima i međunarodnoj pravnoj pomoći, a njihova posljedica je velika uznemirenost građana, prouzrokovana evidentnom pravnom nesigurnošću. Svjedoci smo potpunog izostanka aktivnosti nadležnih državnih organa Bosne i Hercegovine, koji dovode u veoma nezavidan položaj građane Tuzle, državljane Bosne i Hercegovine, čime se grubo narušavaju prava na njihovu slobodu kretanja i stvara se klima opće nesigurnosti“, poručuju vijećnici OV Tuzla.

Zbog svega navedenog Općinsko vijeće Tuzla traži od Ministarstva pravde BiH i Tužilaštva BiH da daju odgovor na pitanje da li su razmjenjivali informacije o krivičnim istragama s organima Republike Srbije? Općinsko vijeće Tuzla postavlja pitanje, zašto navedeni organi sa svoje strane nisu učinili sve da se ispoštuju odredbe člana 2. i 30. Evropske konvencije o prijenosu postupka u krivičnim stvarima, a sve u cilju izbjegavanja pluraliteta krivičnog gonjenja, a što je jedan od osnovnih postulata navedene Evropske konvencije.

Općinsko vijeće Tuzla traži od nadležnih državnih organa (Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara BiH, Ministarstva pravde BiH i Ministarstvu vanjskih poslova BiH)) da učine sve da se u potpunosti osigura zaštita prava i sloboda građana, prvenstveno prava na slobodu kretanja i zaštitu od neosnovanog gonjenja i nepravičnih sudskih postupaka. U tom smislu, a sagledavajući prava i na zakonu zasnovane interese građana BiH, kao i u cilju stvaranja pravne sigurnosti na prostorima Balkana i šire, sagledati mogućnost produženja važenja „Pravila Rimskog puta“ odnosno Rimskog sporazuma iz 1996. godine ili potpisivanja drugog odgovarajućeg bilateralnog ili multilateralnog sporazuma.

Općinsko vijeće Tuzla apeluje na državnog tužioca da u skladu sa zakonom i međunarodnim konvencijama preduzme na zakonu zasnovane mjere u cilju zaštite naših državljana. Pri tome insistiramo da se poštuju odluke Tribunala u Haagu i da se o spornom predmetu odlučuje u Bosni i Hercegovini, jer je organima pravosuđa Bosne i Hercegovine, Haški tribunal uputio ovaj spis.

Općinsko vijeće Tuzla traži od Minsitarstva sigurnosti BiH da učini javnim Interpolove procedure kod izdavanja potjernica i insistira na poštovanju procedura koje nadležni državni organi u skladu s potpisanim sporazumima i prihvaćenim procedurama trebaju provoditi kod prijema međunarodnih potjernica, a naročito onih iz susjednih zemalja.

U poslijepodnevnim satima u Tuzli će biti održana i vanredna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, koja će također razmatrati aktuelnu situaciju o pitanju hapšenja građana Tuzle po nalogu Tužiteljstva za ratne zločine Srbije u slučaju „Tuzlanska kolona„.

Riječ je o početku rata u Tuzli u maju 1992. godine kada su prilikom napuštanja kasarne pripadnici bivše JNA izazvali incident nakon čega su zapaljena vozila JNA u kojima se nalazila velika količina municije i ostalih minsko-eksplozivnih sredstava.