Mjesto Podgaj-Tekija
201

Zbog gradnje objekta na tranzitu u Sarajevu ponovo ugrožene kuće i saobraćajnica

A. B.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Na lokalitetu Podgaj-Tekija, tačnije na tranzitu kod RSG radija i benzinske pumpe u sarajevskoj općini Centar popucala je glavna saobraćajnica, ali su ugrožene i okolne kuće na kojima je, kako su naveli stanovnici tog područja već vidljiva značajna šteta.
Fotoreporter portala Klix.ba je posjetio tu lokaciju te porazgovarao s Edinom Pervizom koji stanuje u ulici Urijan Dedina. On je naveo da je takva šteta nastala upravo zbog građevinskih radova, tačnije, izgradnje stambeno-poslovnog objekta nedaleko od tog mjesta.

"Građevinske radove izvodi firma Ahmetspahić i zbog toga što su pripremni radovi nestručno izvedeni došlo je do pokretanja klizišta u tom dijelu ulice. Samim time, direktno je ugroženo pet do sedam kuća, a indirektno znatno više objekata. Saobraćajnica koja pripada Cestama Federacije BiH, odnosno, zaobilaznica Put mladih muslimana je pala za 35 do 40 cm. Prije samog izvođenja radova ja sam pokušao razgovarati s pomenutim vlasnikom koji vrši izgradnju tih zgrada i upoznao se s njim i ukazao na problem. I prije tri do četiri godine ta ista firma prouzrokovala klizište i oštetila cestu i ugrozila 15 objekata samo niže od mene nekih 50 metara. Rekao je da će postupiti po pravilima jer mu je plac prodala Općina Centar, a on je dobio urednu građevinsku dozvolu za izvođenje radova", pojasnio je Perviz.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Kako je dalje naveo, tom prilikom je ukazao na nekoliko problema sugerišući da velika jama na kojoj se gradi objekat ne bi trebala biti kompletna otvorena već da se taj proces odvija parcijalno.

"Odgovoreno mi je odgovorio da postoje stručnjaci koji odlučuju o tome. Međutim, ja sam jedan vikend bio na vikendici i kada sam se vratio jama je bila kompletno otkopana što je odmah pokazalo na mom objektu i drugim jer su dvorišta počela kliziti. Šipovi koji su bili prije toga urađeni su prema mojoj procjeni bili niži od one tačke odakle je trebalo početi njihovo bušenje, jedan se spustio 10 metara niže s tim da je taj jedan na toj visini ostao visiti iznad jame. Ta ogromna zemljana masa je pokrenula te šipove i oni su zadobili oblik luka i bili pod ogromnim opterećenjem i samim time, gravitacijom je zemlja počela da se pomijera i klizi. I nakon uočenih prvih pukotina ponovo sam otišao porazgovarati s njim. Nakon toga me je u nekoliko navrata uvjeravao da će sve biti uredu sve dok jednog dana nije popucala voda u mom i šahtovima u okolnim kućama. Tada sam mu pokušao objasniti da zaustavi gradnju jer neću imati vode na šta mi je drsko odgovorio da ga to ne zanima te da ga mogu tužiti ukoliko želim", naveo je.

Perviz je dodao da je nakon toga posjetio građevinsku inspekciju u Općini Centar i hitno tražio izlazak na teren jer su, kako je naveo, životi ugroženi svim ljudima koji tu žive.

"Odgovorili su mi da nema problema i da su upoznati s tom situacijom dodajući da imaju građevinsku dozvolu i svaki put se priča na tome završi. Ako posjeduje građevinsku dozvolu uredu neka se grade imaju pravo na to, ali to nije opravdanje da se ugrožavaju životi ljudi i naprave milioni KM štete. Jedna mi stvar nije jasna, a to je da saobraćajnica koja je u vlasništvu Cesta Federacije BiH je toliko propala da niko za ovih mjesec i više dana koliko traju radovi nije izašao na teren da ustanovi sve ove probleme", kazao nam je Perviz.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Spomenuo je da dodatni problem predstavlja činjenica da već oštećenom saobraćajnicom prolaze i veliki kamioni koji su teški i do bruto 80 tona. Dodao je da ih prođe oko 100 dnevno tim putem.

"Zaista nemam riječi, molio sam da na teren izađe dežurna inspektorica jer je bilo vanredno stanje zbog epidemije i iako su rekli da će se odmah desiti to je ipak bilo za šest dana. Nakon što je izašla bila je korektna, ali je opet imala opravdanje da on posjeduje građevinsku dozvolu. Kada sam upitao šta ćemo učiniti s nastalim štetama ne samo na mom nego i okolnim objektima njeno objašnjenje je bilo da je za to nadležan Sud. U nekim normalnim zemljama bi se sve ovo obustavilo i donijela konkretna mjera sanacije klizišta zbog neadekvatnih izvođenja građevinskih radova. Da bi se uštedjelo na gradnji napravljena je milionska šteta na ovoj imovini. Tražim od nadležnih institucija da se obustavi gradnja i donese hitno rješenje sanacije klizišta i da se stanovnicima na ovom području saniraju štete te da se nakon toga dalje nastavi s radovima na pomenutom objektu. Nisam protiv gradnje, ali se ne može time ugroziti tuđa imovina jer je to zločin", poručio je Perviz.

O istom ovom problemu već je pisao portal Klix.ba prošli mjesec. Tada je već značajno bila uzdužno popucala glavna saobraćajnica na navedenoj lokaciji. Tom prilikom smo kontaktirali i Općinu Centar te su nam potvrdili da su upoznati s tim problemom te su i nama naveli da za ovu gradnju postoji građevinska dozvola.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

"Građevinski inspektor je izašao 1. maja na teren i ustanovio u čemu je problem. Istog dana izvođači, nadzor i projektanti su poduzeli sve mjere kako bi se zaštitila kosina koja nosi saobraćajnicu. Također, izvršeno je zaptivanje pukotina na saobraćajnici kako bi se moglo pratiti eventualno pomijeranje tla. Odmah se pristupilo konstruktivnim radovima u cilju zaštite saobraćajnice i građevinske jame. Inspekcijski nadzor se vrši redovno. Investitor posjeduje urbanističku saglasnost za gradnju i riječ je o rješenjima kojima se investitoru odobrava izvođenje pripremnih i radova na izgradnji, a njih je izdala Služba za urbanizam i zaštitu okoliša Općine Centar", naveli su tada za naš portal iz Općine Centar.