{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zbog epidemije morbila zabrana posjeta bolnicama u RS-u

F
31.1.2015. u 10:28
9
20
Zbog epidemije morbila zabrana posjeta bolnicama u RS-u
9
Zbog epidemije morbila zabrana posjeta bolnicama u RS-u
Zbog epidemije morbila u nekoliko općina u RS-u i oboljenja sličnih gripi, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske preporučio je zabranu posjeta bolesnicima u bolnicama i drugim stacionarnim zdravstvenim ustanovama u tom bh. entitetu.
Preporuka je zasnovana na činjenicama da je u 14 općina proglašena epidemija morbila s ukupno 1.982 oboljela, kao i da je prijavljeno 9.008 slučajeva oboljenja sličnih gripi i da su registrovane 27.644 akutne respiratorne infekcije, te da se radi o lako prenosivim bolestima koje se šire kapljičnim putem.

Uzimajući u obzir navedene činjenice i rizik od prenošenja zaraznih bolesti s posjetioca na hospitalizirane bolesnike, odnosno sa bolesnika na posjetioce, te preporuke Instituta za javno zdravstvo, a u skladu sa Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, glavni republički zdravstveni inspektor u RS-u je donio rješenje kojim se zabranjuju posjete bolesnicima u bolnicama i drugim stacionarnim zdravstvenim ustanovama.

Zabrana ostaje na snazi dok traje epidemija morbila i povećano obolijevanje od gripe i drugih akutnih respiratornih bolesti, potvrđeno je iz Inspektorata RS-a.

Za sprovođenje zabrane posjeta odgovorni su direktori zdravstvenih ustanova, dok će nadzor nad sprovođenjem mjera iz ovog rješenja, obavljati republički zdravstveni inspektori.

O prestanku zabrane posjeta odlučit će se na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravstvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: