{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zbog epidemije morbila zabrana posjeta bolnicama u RS-u

F
FENA
31.1.2015. u 10:28
9
20
Zbog epidemije morbila zabrana posjeta bolnicama u RS-u
9
Zbog epidemije morbila zabrana posjeta bolnicama u RS-u
Zbog epidemije morbila u nekoliko općina u RS-u i oboljenja sličnih gripi, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske preporučio je zabranu posjeta bolesnicima u bolnicama i drugim stacionarnim zdravstvenim ustanovama u tom bh. entitetu.
Preporuka je zasnovana na činjenicama da je u 14 općina proglašena epidemija morbila s ukupno 1.982 oboljela, kao i da je prijavljeno 9.008 slučajeva oboljenja sličnih gripi i da su registrovane 27.644 akutne respiratorne infekcije, te da se radi o lako prenosivim bolestima koje se šire kapljičnim putem.

Uzimajući u obzir navedene činjenice i rizik od prenošenja zaraznih bolesti s posjetioca na hospitalizirane bolesnike, odnosno sa bolesnika na posjetioce, te preporuke Instituta za javno zdravstvo, a u skladu sa Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, glavni republički zdravstveni inspektor u RS-u je donio rješenje kojim se zabranjuju posjete bolesnicima u bolnicama i drugim stacionarnim zdravstvenim ustanovama.

Zabrana ostaje na snazi dok traje epidemija morbila i povećano obolijevanje od gripe i drugih akutnih respiratornih bolesti, potvrđeno je iz Inspektorata RS-a.

Za sprovođenje zabrane posjeta odgovorni su direktori zdravstvenih ustanova, dok će nadzor nad sprovođenjem mjera iz ovog rješenja, obavljati republički zdravstveni inspektori.

O prestanku zabrane posjeta odlučit će se na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravstvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: