Nerealan dokument?
3

Zbog dva miliona KM Srebrenik bez budžeta, gradonačelnika optužuju da ga kreira za izbornu kampanju

A. Kendić
Gradsko vijeće Srebrenika (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Gradsko vijeće Srebrenika (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Budžet Srebrenika za 2020. godinu još uvijek nije usvojen, a odluka o privremenom finansiranju je pri isteku. Kako saznaje Klix.ba, sporna su dva miliona KM, a raniji prijedlog budžeta koji je iznio gradonačelnik Nihad Omerović nema podršku većine u Gradskom vijeću.

Proteklih mjeseci burno je u Gradskom vijeću Srebrenika, između ostalog zbog budžeta koji do danas nije usvojen. Raniji prijedlog nacrta budžeta koji je gradonačelnik Nihad Omerović predložio vijećnicima u iznosu od 20 miliona maraka nije dobio podršku većine koju čini SDA, SDP, LDS, SBiH i BPS.

Inače, Omerović je bivši član SDA iz koje je isključen, a sa ovom strankom na prošlim lokalnim izborima dobio je funkciju gradonačelnika Srebrenika. Izvjestan period oko sebe je držao okupljenu većinu u Gradskom vijeću Srebrenika, međutim njihova saradnja je isčeznula, a danas izostaje podrška vezano za usvajanje budžeta.

Za većinu budžet nerealan
Većina je već ranije zauzela stav da je nacrt budžeta za ovu godinu nerealan, kao i da će koristiti jedino gradonačelniku tokom izborne kampanje koja će 2020. uslijediti. S druge strane, kako saznaje Klix.ba, ukoliko budžet uskoro ne bude usvojen gradonačelnik će ga sam usvojiti.

"Kod realizacije budžeta iz 2018. godine ona nije bila ni blizu od planirane, a isto ćemo sigurno imati i u 2019., nakon što do nas dođu izvještaji o izvršenju u kojima je navedena realizacija od nekih 11 miliona KM. Shodno tome, planirani iznos koji je 20 miliona maraka za ovu godinu je nerealan. Realno planiranje budžeta je negdje između 14 i 15 miliona KM, uz kreditno zaduženje od 3,8 miliona maraka", kazao je za Klix.ba predsjednik Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću Srebrenika Nirmel Muratović.

Nirmel Muratović (Foto: Screenshot)
Nirmel Muratović (Foto: Screenshot)

On tvrdi i da nacrt budžeta za ovu godinu pred vijećnike nije došao pravovremeno, a također o njemu nisu raspravljali ni članovi kolegija klubova stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću.

"Shodno zakonu, on je budžet u nacrtu trebao ponuditi do 30. novembra, a da u finalnoj verziji bude usvojen do 31. decembra, ali to se nije desilo. Po svojoj volji i vođen ličnim interesima napravio je nacrt budžeta, svjesno krenuvši u mogućnost da budžet na kraju ne bude usvojen od vijećnika koji gledaju interese naroda. On ima mogućnost da ga sam proglasi, ali mi tvrdimo da je riječ o budžetu koji je izborni i koji će gradonačelnik koristiti u izbornoj kampanji", naveo je Muratović.

I pored svega spomenutog, Muratović navodi da je većina pokušavala s gradonačelnikom postići kompromis tako što će budžet biti usvojen u manjem iznosu od skoro 18 miliona maraka, međutim, zajedničku riječ nisu pronašli.

"Mi smo predlagali da povećanje budžeta u 2020. u odnosu na godinu ranije iznosi okvirno 1,2 miliona KM, ali on to nije prihvatio. Tražili smo također i da smanji povećanje tekuće rezerve kojom on lično upravlja, kao i reprezentaciju, ali do toga nije došlo", tvrdi Muratović.

Omerović: Ovo je opstrukcija S druge strane, gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović tvrdi da dosadašnje neusvajanje budžeta za 2020. godinu predstavlja klasični pokušaj opstruiranja svih tokova života u ovom gradu od SDA, njenih vijećnika i koalicionih partnera.

"Javnosti i građanima su i više nego jasne njihove aktivnosti tokom sjednica Gradskog vijeća u proteklih godinu dana, odnosno kako i na koji način su pokušavali jednostavno umrtviti sve tokove javnog života, polazeći prvenstveno od više nego jasnog stava u pogledu rebalansa budžeta koji je prethodio razmatranju prijedloga nacrta budžeta, gdje su i više nego demaskirano bili sa stavom da opstruiraju i onemogućavaju sprovođenje bilo kakvih pozitivnih tokova", navodi Omerović za Klix.ba.

Nihad Omerović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nihad Omerović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Stav većine da će budžet koristiti jedino gradonačelniku tokom predizborne kampanje Omerović ocjenjuje klasičnom političkom demagogijom rukovodstva SDA u Srebreniku.

"Zamolit ću samo da baratamo argumentima i konkretnim dokazima. Mi moramo imati u vidu specifičnost ove godine jer je na prošloj sjednici Gradskog vijeća usvojeno kreditno zaduženje za rješavanje projekata vodosnabdijevanja u iznosu od skoro četiri miliona KM. Dakle, na budžet koji je usvajan prethodnih godina dodajemo iznos kreditnog zaduženja i preko milion maraka finansijskih sredstava koja su u 2019. bila predmet rebalansa, a koja moramo oprihodavati. To se dosad nije moglo dogoditi jer većina nije htjela usvojiti rebalanas i to će biti naši posljednji pokušaji da iskoristimo ta finansijska sredstva. Upravo tako dobijamo iznos od 20 miliona KM. Nije to nikakav budžet za bilo čiju predizbornu kampanju, već strateški namijenjen za rješavanje krucijalnih životnih pitanja građana, a najvažnije je rješavanje vodosnabdijevanja na mjesnom području Tinja i ostalih naselja", istaknuo je Omerović.

Prema njegovim riječima, u četvrtak su završene javne rasprave u svim mjesnim područjima vezano za budžet za ovu godinu, a koji će u formi prijedloga biti ponuđen Gradskom vijeću na usvajanje do 10. marta 2020. godine.

Ukoliko i tada ne bude postojala spremnost većine da ga usvoji, Omerović navodi da mu ostaje zadnja zakonska mogućnost, odnosno proglašenje budžeta Srebrenika u istoj formi u kojoj bude ponuđen Gradskim vijećnicima.