BiH
0

Zbog dugova kasni konkurs za studentske domove

FENA
Studentski dom "Bjelave"
Studentski dom "Bjelave"
Direktor Studentskog centra Sarajevo Emir Kadrić kazao je danas da će tekst konkursa za prijem studenata Univerziteta u Sarajevu za smještaj i ishranu u studentske domove za akademsku 2010./11. godinu biti objavljen najkasnije do 1. jula.

"Razlog zbog kojeg kasni objava konkursa izričito je uzrokovan krajnje nekorektnim ponašanjem vlada SBK-a i HNK-a prema toj ustanovi", naglašava Kadrić.

Direktor Kadrić kazao je Feni da Vlada Srednjobosankog kantona (SBK) na ime subvencioniranja smještaja i ishrane studenata s tog područja sarajevskom studentskom centru duguje 1,5 miliona KM, a Hercegovačko-neretvanski kantona (HNK) 200.000 KM, te da je zbog tih neizmirenih troškova iz proteklog perioda dovedeno u pitanje funkcioniranje Studentskog centra i izmirivanje obaveza prema dobavljačima.

Direktor Kadrić kaže da će u novoj akademskoj godini biti rezervirani kreveti za studente iz tih kantona koji ispune uvjete konkursa, ali da se neće moći zaduživati sve dok ne budu izmirene sve obaveze iz proteklog perioda i bez pismene garancije za izmirivanje troškova u narednom periodu.

U proteklom periodu u sarajevskim studentskim domovima bilo je oko 700 studenata iz SBK-a i HNK-a.

Po riječima direktora Kadrića ove godine za konkurs se neće primati aplikacije za studente s područja Srbije, Crne Gore i Hrvatske, ali će za njih biti ostavljeno podesetak kreveta ukoliko budu spremni plaćati punu cijenu.

Kapacitet dva studentska doma u Sarajevu je oko 2.000 kreveta, a spisak potrebne dokumentacije za konkurs bit će dostupni na web stranici studentskog centra www.student-centar.ba.