Čeka se jedan svjedok
43

Zbog čega srbijansko pravosuđe ne sarađuje sa domaćim u slučaju ubistva sarajevskih policajaca?

S. Š.
Na otiscima Golfa VI pronađeni otisci ukupno pet osoba (Foto: Klix.ba)
Na otiscima Golfa VI pronađeni otisci ukupno pet osoba (Foto: Klix.ba)
Pred vijećem Kantonalnog suda Sarajevo danas je održan glavni pretres u postupku koji se vodi protiv Save Marinkovića, Aleksandra Macana i Marka Trifkovića zbog slučaja ubistva sarajevskih policajaca.
Trojici optuženih na teret se stavljaju krivična djela "Ubistvo" i "Teška krađa", a odnosi se na slučaj iz oktobra 2018. godine kada su ubijeni policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo Adis Šehović i Davor Vujinović.

Postupak je protiv trojice optuženih počeo početkom 2023. godine, a godinu dana kasnije dokazni postupak sa izvođenjem dokaza koje je predložilo Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo se bliži kraju, odnosno, ostalo je još nerazjašnjeno svjedočenje dvojice svjedoka Bojana Minovića i Mladena Samardžića. Za naredni pretres, Tužilaštvo KS će dati konačnu riječ, dok će odbrane optuženih početi sa iznošenjem svojih riječi.

Do sada smo čuli iskaze inspektora koji su direktno bili uključeni u uviđaj, provodili istragu, imali smo priliku čuti o prepiskama vođenim putem Sky aplikacije koju su koristili optuženi; također, u vezu sa njima dovođena su i imena koji su od ranije poznata u kriminalnom miljeu. Svoje iskaze dali su i vještaci koji govorili o dokaznom materijalu koji je pronađen na mjestu ubistva te brojnim drugim stvarima koje se dovode u direktnu vezu sa izvršenjem krivičnih djela ubistvo i teška krađa.

Konkretno, na današnjem ročištu iskaz je dala vještakinja u penziji, a koja je bila angažovana na ovom predmetu. Elmira Karahasanović, vještakinja FUP-a, zajedno sa svojim kolegama je imala uvid u više od 40 komada dokaznog materijala koji je izuzet sa Golfa VI koji je bio predmet krađe u noći kada su policajci ubijeni. Kazala je kako su pronađeni otisci S.S. koji je Golf dovezao iz Hrvatske u Sarajevu te otisci još četiri NN osobe od kojih su tri muške i jedna ženska osoba.

Kazala je kako od svih otisaka, najdominantniji su otisci koji se pronalaze kod NN1 osobe. Važno je napomenuti da u periodu kada se radilo uzimanje otisaka sa Golfa, DNK optuženih nisu bili uzeti tako da nije bilo moguće uporediti ih.

Na iskaz koji je dala Karahasanović prvooptuženi Sava Marinković je imao pitanje ko je tražio da se njegov DNK lažira kako bi došlo do podudaranja sa otiscima koji su pronađeni na Golfu. Vještakinja je izričito odgovorila da o tome nikada nije bilo riječi niti da je ona dobila takve ili slične naredbe.

Jedan od svjedoka nalazi se u Srbiji

Jedan od svjedoka kojeg je predložilo Tužilaštvo KS je Bojan Minović koji se trenutno nalazi u Srbiji. Kantonalni sud Sarajevo je u decembru 2023. godine poslalo dopis i molbu da Viši sud u Beogradu privede svjedoka Minovića kako bi se putem videolinka uključio i dao iskaz. No, kako je danas saopćio sudija Igor Todorović, od Ministarstva pravde Srbije su dobili odgovor da sud u Beogradu nije u mogućnosti osigurati sve što je potrebno da se Minović putem videolinka uključi.

Dakle, dopis iz Sarajeva je stigao u decembru, a sud u Beogradu nije u mogućnosti za tri mjeseca osigurati svjedočenje jednog od svjedoka u jednom veoma važnom predmetu kakav je ovaj i koji se vezuje za izvršenje teških krivičnih djela.

Sudija Todorović je rekao kako je u obrazloženju također napisao i to da je sudija već imao isplanirana ročišta za danas kada bi bilo održano svjedočenje Minovića.

Na današnjem ročištu tužiteljice su pročitale iskaz S.S. koji je dovezao iz Hrvatske Golf VI bijele boje koji je bio predmet krađe 26. oktobra 2018. godine. On je opisao da je iz Zagreba, gdje je nastanjen, u Sarajevo stigao 21. oktobra te da se planirao nazad vratiti 26. oktobra. Noć prije, tačnije 25. oktobra, auto je ostavio na parkingu kod ulice Bosanska na Alipašinom Polju. Ispričao je, potom, da je kroz san čuo pucnjeve, sirene i rotacije, ali da nije obraćao pažnju. Kada se probudio tog jutra, nešto oko sedam sati, primijetio je da nema njegovog auta te je odmah otišao u policiju i prijavio krađu. Nedugo kasnije, iz policije, a i po povratku na Alipašino Polje, shvatio je da je upravo njegov automobil predmet izvršenja krivičnog djela.