(Ne)transparentno
281

Zbog čega FUCZ ne želi dostaviti obećane ponude svih firmi za nabavku respiratora?

D. Be.
Iako je prošlo sedam dana otkako su sumnjivi kineskih respiratori isporučeni Federalnoj upravi civilne zaštite, kutije uređaja su i dalje zatvorene, a na konkretna pitanja medija iz FUCZ-a niko ne odgovara.

Tako je i pomoćnica direktora FUCZ-a Sanita Alagić 28. aprila novinarima pred zgradom Parlamenta FBiH obećala da će bez ikakvih problema dostaviti ponude svih firmi koje su "konkurisale" za posao nabavke respiratora.

Novinari portala Klix.ba su odmah poslali zvanični upit za dostavu svih ponuda. Iako je rečeno da neće biti poteškoća u dostavi tražene dokumentacije, odgovori iz FUCZ-a do danas nisu stigli. Na pozive novinara pomoćnica Fahrudina Solaka više ne odgovara.

Baš kao što 28. aprila nije željela odgovoriti na pitanje da li su respiratori plaćeni više nego što se moglo dobiti od drugih dobavljača i kao što je tvrdila da je firma "FH Srebrena malina" jedina firma koja je garantovala rok isporuke koncem aprila.

Nedugo nakon toga za sve je okrivila medije, iako o aferi "Respiratori" bruji cijela država BiH i region.

"Mi smo javno pozvali institucije koje će izvršiti kompletnu analizu zakonitosti nabavke ove opreme", rekla je Alagić. I tako je bilo. Predmet je od Kantonalnog tužilaštva preuzelo državno.

No iako nisu željeli dati odgovore novinarima, čini se da će to morati pred istražnim organima s obzirom na to da su službenici SIPA-e jučer izvršili pretrese prostorija FUCZ-a i "Srebrene maline" te izuzeli potencijalne dokaze o sumnjivoj nabavci respiratora iz Kine.

Podsjetimo da kompletna pošiljka nije stigla do danas (5. maj), a da je i prva tura respiratora (80 komada) kasnila 10 dana u odnosu na obavezu iz ugovora koji su potpisali FUCZ i "Srebrena malina".