BiH
0

Zbog budžeta zasjeda Dom naroda FBiH

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon vanrednog zasjedanja Predstavničkog doma Federalnog parlamenta i odobravanja predloženog ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH, počela je vanredna sjednica Doma naroda čiji delegati također treba da se izjasne o budžetu.

Da bi brzo postao operativan, Dom naroda ga večeras mora odobriti u istovjetnom tekstu kao i Predstavnički dom, što se odnosi i na predloženi prateći akt, zakon o izvršenju budžeta.

Poslanici Predstavničkog doma odobrili su buždet FBiH za 2015. u iznosu predloženom iz Federalne vlade od oko 2,3 milijardi KM.

Radi potrebe hitnog izglasavanja budžeta s obzirom na to da s okončanjem današnjeg dana ističe odluka o privremenom finansiranju FBiH u minulom prvom ovogodišnjem tromjesečju, u Predstavničkom domu su od predloženih amandmana zasad odustali njihovi predlagači.

To su učinili nakon obećanja novoimenovanog federalnog premijera Fadila Novalića da će njegova vlada imati u vidu te amandmane kad dođe vrijeme za budžetski rebalans.

Time je premijer najavio da će rebalansa biti mada nije precizirao kada. Jedino je naveo da se to ne može desiti za mjesec dana, što su neki poslanici predlagali.