Federacija BiH
0

Zbog blokade Fonda gubitak u budžetu 20 miliona KM

SRNA
Neimenovanje direktora Fonda za zaštitu životne sredine Federacije BiH (FBiH) proizvelo je gubitke u federalnom budžetu od skoro 20 miliona KM po osnovu nenaplaćenih doprinosa, dok su štete u toj oblasti neprocjenjive.

Centri civilnih inicijativa (CCI) saopštili su da je blokadom Fonda u proteklih nekoliko godina zamrznuto šest miliona KM akumuliranih sredstava, te da je propuštena prilika za niz razvojnih ekoloških projekata i otvaranje novih radnih mjesta.

U saopštenju se navodi da su CCI uputili otvoreno pismo premijeru FBiH Nedžadu Brankoviću i resornom ministru Nevenku Hercegu tražeći odgovor na pitanje "dokle će trajati lakrdija s neimenovanjem direktora Fonda i koji su to konkretni razlozi zbog kojih se godinama i svjesno ova ustanova drži blokiranom".

Vlada FBiH je na posljednjem zasjedanju treći put odbila imenovati direktora Fonda za zaštitu životne sredine i time prekinuti "višegodišnje mrcvaranje i kršenje zakona koji je sama donijela", navodi se u saopštenju.

Zakon o Fondu za zaštitu životne sredine FBiH donesen je 2003. godine, a zakonska obaveza federalne Vlade bila je formiranje i funkcionalnost tog Fonda.

Ni pet godina nakon donošenja zakona, Fond nije u funkciji zbog neimenovanja direktora i politizovanje ovog pitanja, navodi se u saopštenju.