Sud BiH
0

Završne riječi tužilaštva i odbrane u predmetu Salih Alibašić i drugi

FENA
Završne riječi tužilaštva i odbrane u predmetu "Salih Alibašić i drugi" pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine bit će iznesene u utorak.

Optužnica tereti Saliha Alibašića, Željka Karanovića i Đulzaru Hozanović za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje osoba.

Đulzara Hozanović optužena je i za krivično djelo pranje novca.

Prema navodima u optužnici, optuženi su od kraja 2006. do kraja aprila 2007. godine i od početka juna do kraja septembra 2007. godine kao organizirana grupa pripremali i izvršavali "prebacivanje" migranata, saopćeno je iz Suda BiH.

Ova grupa je, prema navodima optužnice, pripremala ilegalno "prebacivanje" migranata iz Albanije preko teritorija Republike Makedonije, Kosova, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije u zemlje Evropske unije. Migranti nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u državama u koje dolaze, kao i u državama u koje žele otići.

Optuženi su se kao pripadnici organizirane grupe organizirano bavili nedozvoljenim "prebacivanjem" stranih državljana preko državnih granica više zemalja. Na taj način su navodno prokrijumčarili 307 državljana Albanije i Kosova i ostvarili značajnu finansijsku korist.