BiH
0

Završne riječi optužbe u slučaju "Rajak"

FENA
Završnim riječima optužbe u četvrtak je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljen glavni pretres protiv Nove Rajaka (1965.), bivšeg policajca iz Višegrada, optuženog za ratni zločin protiv civila, a u vezi s ratnim dešavanjima na području ove općine.

Odbrana će završne riječi izložiti na ročištu zakazanom za 23. novembar.

Optužba smatra kako je nakon provedenog postupka i saslušanja brojnih svjedoka dokazano da je optuženi počinio krivična djela za koja se tereti, te stoga predlaže Sudu da Rajaka proglasi krivim i osudi prema zakonu.

Zastupnica optužbe u ovom predmetu, tužiteljica Aida Ćatović podsjetila je na iskaze svjedoka koji su potvrdili Rajakovo sudjelovanje u brojnim hapšenjima i privođenju civila Bošnjaka te njihovom fizičkom i psihičkom zlostavljanju u pritvorskoj ćeliji Policijske stanice u Višegradu tokom maja, juna i jula 1992. godine, ali i kasnije 1995. (precizirana optužnica) nakon pada Žepe.

U završnim riječima optužbe obuhvaćeni su i događaji vezani za napade na sela Crni Vrh i Kabernik, općina Višegrad, i identitet žrtava koje su prethodno prebačene u kasarnu VRS-a u Uzamnici, a kojima se od tada gubi svaki trag.

Tužiteljica Ćatović je neposredno prije okončanja dokaznog postupka uložila u sudski spis izvode iz knjige Međunarodnog komiteta crvenog križa za osobe koja se vode kao nestale, a od kojih su određenom broju, u međuvremenu, pronađeni posmrtni ostaci što je potvrđeno DNK-a analizom.