{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završne riječi optužbe u slučaju "Mišković"

F
5.2.2007. u 15:00
0
0
Završne riječi optužbe u slučaju "Mišković"
0
Završne riječi optužbe u slučaju "Mišković"
Završnim riječima optužbe u ponedjeljak je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljen glavni pretres protiv Predraga Miškovića (1965.), optuženog za ratni zločin protiv civila, a u vezi s ratnim dešavanjima u sarajevskom naselju Grbavica.
Optužba smatra kako su se u radnjama optuženog stekla sva bitna obilježja krivičnog djela ratnog zločina protiv civila, odnosno kako je dokazana Miškovićeva odgovornost za silovanje (povredu tjelesnog integriteta i zdravlja) i zastrašivanje i teror nad civilima nesrpske nacionalnosti.

Stoga je optužba zatražila da se Mišković oglasi krivim i kazni po zakonu, te da mu se pritvor produži.

Zastupnica optužbe, tužiteljica Nives Kanevčev podsjetila je na provedene dokaze kojima su potvrđene inkriminacije sadržane u izreci optužnoga akta.

Prema njenim riječima, saslušani svjedoci su potvrdili kako je optuženi postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civila, te Protokola 1. o zaštiti žrtava međunarodnog oružanog sukoba.

Izmijenjena optužnica Miškovića tereti da je koristio pripadništvo VRS-u te položaj u kojem se u ratu nalazilo nesrpsko stanovništvo te silovao, nečovječno postupao, zlostavljao i zastrašivao civile.

Prema tužbenim navodima, u septembru 1992. godine u tadašnjoj ulici Baneta Šurbata, sada Derviša Numića, Mišković je naoružan puškom i u uniformi zajedno s Duškom Debetićem Dabom, uz psovke, udarce i prijetnje silovao jednu Bošnjakinju u čiji su stan ušli kroz prozor. Istu ženu silovao je ponovno tokom 1993. godine.

Druga tačka optužnoga akta Miškovića tereti da je u jesen 1993. godine u istoj ulici zastrašivao civile tako što je prvo ispred zgrade potom i u stubištu ispalio rafal iz automatske puške te pijan lupao na vrata stanarima, a dvoje, od kojih je jedna bila 70-godišnja starica, prisilio da s njim krenu u njegov stan, gdje ih je uz prijetnju oružjem držao do narednog jutra.

U završnoj riječi optužbe, u kojoj su sublimirani svjedočenja, nalazi vještaka i materijalni dokazi, konstatirano je kako su ugrožene svjedokinje čiji je identitet zaštićen - žrtve višestrukog silovanja čije je zdravstveno stanje trajno narušeno usljed trauma i torture kojoj su bile izložene tokom rata u naselju Grbavica.

Branitelj optuženog, advokat Gavrilo Gunjak usprotivio se izmjeni optužnice u ovom predmetu, ustvrdivši kako se radi o bitnim elementima činjeničnog opisa.

Gunjak je, istovremeno, zatražio prolongiranje u pogledu izlaganja završnih riječi što je Sud prihvatio, te za 7. februar zakazao novo ročište u ovom predmetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: