24. augusta
0

Završne riječi na suđenju Miloradu Trbiću

FENA
Pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH iduće sedmice zakazano je iznošenje završnih riječi na suđenju Miloradu Trbiću, optuženom za genocid u Srebrenici. Tužilaštvo BiH bi trebalo završnu riječ iznijeti 24. augusta.

Trbića Državno tužilaštvo tereti da je kao pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) „učestvovao u pogubljenju preko 7.000 muškaraca, Bošnjaka“.

Za četvrtak, 27. augusta, zakazan je početak suđenja Željku Ivanoviću, bivšem pripadniku Drugog odreda Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), koji se tereti za genocid počinjen na području Srebrenice.

Prvi svjedoci Tužilaštva trebali bi u srijedu, 26. augusta, biti saslušani na suđenju za zločin počinjen u Bosanskoj Krajini. Za ovaj zločin terete se Mehura Selimović, Adil Ružnić i Emir Mustafić, bivši pripadnici Petog korpusa Armije BiH.

U ponedjeljak, 24. augusta, zakazan je nastavak suđenja Momiru Pelemišu i Slavku Periću, optuženima za genocid počinjen na području Srebrenice. Na ovom suđenju Tužilaštvo BiH bi trebalo nastaviti sa dokaznim postupkom.

Nastavak suđenja sedmorici optuženih za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, kada je strijeljano preko 200 ljudi, zakazan je za ponedjeljak i utorak, 24. i 25. augusta. Za ovaj zločin optuženi su bivši pripadnici interventnog voda Stanice javne bezbjednosti Prijedor: Zoran Babić, Gordan Đurić, Milorad Radaković, Milorad Škrbić, Ljubiša Četić, Dušan Janković i Željko Stojnić.

U ponedjeljak i srijedu, 24. i 26. augusta, sa dokaznim postupkom nastaviti će Tužilaštvo BiH na suđenju Vinku Kondiću, Bošku Lukiću i Marku Adamoviću, optuženima za zločin počinjen na području Ključa.

Nastavak dokaznog postupka Odbrane zakazan je za ponedjeljak i četvrtak, 24. i 27. augusta, na suđenju Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću, kojima se na teret stavlja zločin počinjen u Vlasenici.

Suđenje Gojku Kličkoviću, Mladenu Drljači i Jovanu Ostojiću zakazano je za utorak i srijedu, 25. i 26. august. Sva trojica optuženih se terete za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Bosanske Krupe.

Tužilaštvo BiH nastaviti će u srijedu, 26. augusta, sa uvođenjem materijalnih dokaza na suđenju Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici, Enesu Handžiću i Senadu Dautoviću, koje tereti za zločin nad bugojanskim Hrvatima.

Suđenje Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, optuženima za genocid počinjen u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica u julu 1995. godine, zakazano je za srijedu i četvrtak, 26. i 27. augusta.

U četvrtak bi se pred Sudom BiH trebao pojaviti i Jakov Duvnjak, optuženi za zločin počinjen u Kraljevoj Sutjesci. Na prethodnom ročištu za Duvnjakom je zatraženo raspisivanje potjernice zbog njegove nedostpunosti organima gonjenja u BiH.

Isti dan, zakazan je nastavak suđenja Radoju Laloviću i Soniboju Škiljeviću, optuženima za zločin počinjen u Kazneno-popravnom domu Kula, kao i Stojanu Perkoviću koji se tereti za zločin počinjen na području Rogatice.

Odbrana Sulje Karajića, koji se tereti za ratni zločin počinjen 1994. i 1995. godine na području Krajine, nastaviti će sa dokaznim postupkom u četvrtak, 27. augusta.

Faruk Prcić trebao bi se pred Sudom BiH pojaviti u petak, 28. augusta, kada je zakazano da se vještak medicinske struke izjasni o njegovom zdravstvenom stanju. Prcić je optužen za zločin nad srpskim zatvorenicima u Tuzli, prenosi BIRN Justice Report.