Učestvuju 34 zemlje
115

Završne pripreme za NATO vježbu: U Tuzlu stigli čamci i vozila za spašavanje unesrećenih

Piše: A. K.
Na nekoliko lokacija u Tuzlanskom kantonu od 25. do 29. septembra ove godine bit će izvedena NATO vježba za upravljanje posljedicama kriznih situacija pod nazivom "Bosna i Hercegovina 2017".

Završne pripreme traju već nekoliko dana, a u Kampusu Univerziteta u Tuzli već je stigla gotovo sva oprema neophodna za izvođenje ove izuzetno zahtjevne terenske vježbe.

Čamci i vozila za spašavanje unesrećenih već se nalaze u Kampusu Univerziteta u Tuzli, odnosno u Bazi operacija za provođenje vježbe, a u toku je i postavljanje šatora u kojima će boraviti učesnici iz 34 NATO i savezničke partnerske zemlje.

U tuzlanski kampus već su stigli i neki od stranih učesnika, a tu su i članovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) koji rade na završnim pripremnim aktivnostima.

Inače, FCUZ će u vježbi upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda učestvovati sa sedam timova koji će pokazati svoju spremnost za odgovor u najsloženijim situacijama, odnosno operacijama reagovanja u slučaju katastrofe.

Podsjećanja radi, višednevna vježba će biti održana na nekoliko lokacija u okolini Tuzle, a cilj je provjera kapacitiranosti država za otklanjanje posljedica katastrofa i uzajamnu pomoć.

Spasioci i drugi članovi različitih službi iz 34 zemlje će raditi na simulaciji poplava i jačih zemljotresa, kolapsa objekata, ali i saobraćajnih nesreća na kopnu i u vodi.

Između ostalog, ova vježba će tačno pokazati i koliko je Bosna i Hercegovina spremna odgovoriti u smislu odbrane u slučaju prirodnih katastrofa, a kojima smo svjedočili 2014. godine.

Također će pridonijeti i jačanju sposobnosti domaćina da efikasno koordinira međunarodne operacije reagovanja u slučaju katastrofe.

Za realizaciju izuzetno teške i zahtjevne vježbe obezbjeđena su sredstva u iznosu od blizu 1,5 miliona konvertibilnih maraka, od čega 50 posto finansira NATO, 40 posto Bosna i Hercegovina te 10 posto Vlada TK.