BiH
0

Završna vježba pripadnika sedme rotacije jedinice za uništavanje NUS-a OSBiH

FENA
Na vojnom poligonu Centra borbene obuke (CBO) Oružanih snaga BiH "Glamoč" izvedena je završna vježba pripadnika sedme rotacije Jedinice za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava (Jedinice za uništavanje NUS-a) OSBiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Vježba je izvedena u dvije faze. Prva se sastojala u izvođenju vježbe taktike, tehnike i procedure operacija konvoja s borbenim drilom reakcije jedinice na improvizovano eksplozivnu napravu, a tokom druge je demonstrirano uništenje neeksplodiranih ubojnih sredstava nakon čega je simulirana vježba povređivanja pripadnika na poligonu za obuku te njihova evakuacija MEDEVAC-om.

Komandant Operativne komande brigadni general Ante Jeleč izrazio je zadovoljstvo zbog uspješne pripreme i provedbe realizacije vježbe.

"Ovo što smo danas vidjeli, bilo je zadivljujuće i još više me je učvrstilo u uvjerenju da su svi polaznici dorasli iskušenjima i izazovima kroz koja će tokom šestomjesečne misije u Iraku prolaziti i da će se uspješno nositi sa svim zadacima koji pred njih budu postavljeni. Uvjeren sam da će uspješno zamijeniti šestu rotaciju koja je za svoj dosadašnji angažman dobila najveće riječi pohvale. Pokazali su da s pravom nose epitet profesionalaca, te da uspješno i časno mogu predstavljati BiH u sastavu Koalicijskih snaga u Iraku," kazao je on.

Na završetku današnje vježbe 14 uspješnih pripadnika OSBiH dobili su certifikate za "Tehničare za uništavanje NUS-a". Među najuspješnijim polaznicima, prvi put certifikat je dobila i jedna žena - stariji vodnik Elmedina Berbić.

Izvođenju vježbe prisustvovali su predstavnici jedinica Oružanih snaga BiH, NATO-a, EUFOR-a, te predstavnici Općine Glamoč.