{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završna konferencija o ulozi Ministarstva finansija u procesu evropskih integracija

F
9.2.2006. u 12:35
0
0
Završna konferencija o ulozi Ministarstva finansija u procesu evropskih integracija
0
Završna konferencija o ulozi Ministarstva finansija u procesu evropskih integracija
Ministarstvo finansija i trezora BiH ima značajnu ulogu u procesu evropskih integracija, posebno s aspekta primanja pomoći i korištenja fondova EU, rečeno je danas u Sarajevu na završnoj konferenciji o ulozi ovog ministarstva u procesu evropskih integracija.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Na konferenciji su predstavljeni rezultati "twinning“ projekta podrške EU kojom zemlje članice pružaju stručnu pomoć institucijama BiH unutar procesa evropskih integracija.

Projekt je u proteklih osam mjeseci realizirala Danska škola javne uprave u saradnji s Ministarstvom finansija i trezora, a uz finasijsku podršku Evropske komisije od 250.000 eura.

Cilj je bio da se Ministarstvu daju konkretni prijedlozi u dvije ključne funkcije vezane za proces evropskih integracija, a jedan od specifičnih ciljeva je izrada koncepta uloge ovog ministarstva u decentraliziranom upravljanju podrške EU za BiH.

Konkretan rezultat ovog projekta je ispunjavanje uvjeta za uvođenje sistema višegodišnjeg planiranja budžeta, te finansijsko i ugovorno upravljanje podrškom EU našoj zemlji.

Šef Delegacije EC-a u BiH ambasador Michael Humphreys, koji je otvorio konferenciju, ocijenio je značaj ovog projekta za približavanje standarda unutar institucija BiH evropskim standardima.

-Ovaj projekt povezuje profesionalce i državne službenike iz zemalja članica EU s profesionalcima i službenicima u BiH, kazao je ambasador Humphreys.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić ustvrdio je kako će Ministarstvo finansija imati značaju ulogu na putu BiH u EU, jer će učestvovati u izradi i realizaciji projekta za korištenje evropskih fondova pomoći.

Kako je naglasio, za korištenje ovih fondova značajan ima decentraliziran sistem primanja pomoći EU.

Topčagić je napomenuo kako je prošla godina u kojoj su otvoreni pregovori BiH i EU o procesu stabilizacije i pridruživanja, najuspješnija za našu zemlju, te najavio da će 17. marta biti održana prva tehnička runda pregovora.

Pomoćnik ministra finansija i trezora i voditelj projekta za BiH Ranko Šakota kazao je kako je ovim projektom Ministarstvo dobilo značajnu pomoć u definiranju organizacione strukture i procedura višegodišnjeg planiranja budžeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: