{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završna konferencija o ulozi Ministarstva finansija u procesu evropskih integracija

F
9.2.2006. u 12:35
0
0
Završna konferencija o ulozi Ministarstva finansija u procesu evropskih integracija
0
Završna konferencija o ulozi Ministarstva finansija u procesu evropskih integracija
Ministarstvo finansija i trezora BiH ima značajnu ulogu u procesu evropskih integracija, posebno s aspekta primanja pomoći i korištenja fondova EU, rečeno je danas u Sarajevu na završnoj konferenciji o ulozi ovog ministarstva u procesu evropskih integracija.
Na konferenciji su predstavljeni rezultati "twinning“ projekta podrške EU kojom zemlje članice pružaju stručnu pomoć institucijama BiH unutar procesa evropskih integracija.

Projekt je u proteklih osam mjeseci realizirala Danska škola javne uprave u saradnji s Ministarstvom finansija i trezora, a uz finasijsku podršku Evropske komisije od 250.000 eura.

Cilj je bio da se Ministarstvu daju konkretni prijedlozi u dvije ključne funkcije vezane za proces evropskih integracija, a jedan od specifičnih ciljeva je izrada koncepta uloge ovog ministarstva u decentraliziranom upravljanju podrške EU za BiH.

Konkretan rezultat ovog projekta je ispunjavanje uvjeta za uvođenje sistema višegodišnjeg planiranja budžeta, te finansijsko i ugovorno upravljanje podrškom EU našoj zemlji.

Šef Delegacije EC-a u BiH ambasador Michael Humphreys, koji je otvorio konferenciju, ocijenio je značaj ovog projekta za približavanje standarda unutar institucija BiH evropskim standardima.

-Ovaj projekt povezuje profesionalce i državne službenike iz zemalja članica EU s profesionalcima i službenicima u BiH, kazao je ambasador Humphreys.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić ustvrdio je kako će Ministarstvo finansija imati značaju ulogu na putu BiH u EU, jer će učestvovati u izradi i realizaciji projekta za korištenje evropskih fondova pomoći.

Kako je naglasio, za korištenje ovih fondova značajan ima decentraliziran sistem primanja pomoći EU.

Topčagić je napomenuo kako je prošla godina u kojoj su otvoreni pregovori BiH i EU o procesu stabilizacije i pridruživanja, najuspješnija za našu zemlju, te najavio da će 17. marta biti održana prva tehnička runda pregovora.

Pomoćnik ministra finansija i trezora i voditelj projekta za BiH Ranko Šakota kazao je kako je ovim projektom Ministarstvo dobilo značajnu pomoć u definiranju organizacione strukture i procedura višegodišnjeg planiranja budžeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: