BiH
0

Završetak trodnevnog seminara o evropskim integracijama

FENA
Seminar o evropskim integracijama za predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti u organima i institucijama u BiH, koji je počeo 27. marta u Sarajevu, završio je u srijedu.

Organizator projekta obuke državnih službenika u BiH je Agencija za državnu službu BiH (ADSBiH), finansijer je Evropska komisija u BiH, a implementator Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP).

Šefica Odsjeka za obuku Agencije za državnu službu BiH Dženana Živalj je danas, posljednjeg dana seminara, kazala za Agenciju FENA kako je odlukom Vijeća ministara BiH obuka iz oblasti evropskih integracija obavezujuća za sve nivoe vlasti u institucijama BiH.

“Prvo smo organizovali obuku za nosioce najviše zakonodavne i izvršne vlasti u institucijama, znači za ljude koji planiraju politike, koji donose odluke i koju su ti koji bi trebali da na jedan sublimiran način dobiju osnovne informacije o tome šta je Evropska unija, kako funkcionira, koji su njeni mehanizmi i kako ćemo mi najlakše osvojiti to područje EU“, kazala je Živalj.

Dodala je kako je zbog toga pripremljen ovaj trodnevni program koji je trebao da bude pomalo od svega – malo praktičnih znanja i iskustava, malo iskustava iz zemalja iz regiona.

„Imali smo goste iz Slovenije i Hrvatske koji su nam dali praktične savjete, praktična uputstva kako da se neke stvari, koje su njima bile prepreke, na jednostavniji način prevaziđu“, rekla je Živalj.

Projekt obuke državnih službenika je projekt Evropske komisije, koji ona finansira s milion eura, a korisnici su Agencija na državnom nivou i entitetske agencije.

„Naša agencija planira da nastavimo s obukama iz evropskih integracija za sljedeće ciljne grupe. Sad bi trebali da radimo obuku za državne službenike, za ljude uposlene u institucijama - od stručnog saradnika do pomoćnika ministra, gdje bi težište bilo na konkretnim, operativnim stvarima, gdje bi se manje teoretiziralo, a više dalo praktičnih uputstava i savjeta kako rješavati neke probleme“, kazala je Živalj.

Osim ovoga, kroz Projekt obuke državnih službenika trebale bi se raditi obuke iz upravljanja ljudskim resursima, iz strateškog planiranja...

Neovisno od ovog programa, Agencija ima i program razvijanja menadžerskih vještina kod rukovodnih kadrova u institucijama BiH.

„Naši rukovodni ljudi imaju vrlo kvalitetno znanje iz njihovih baznih oblasti, međutim, nemaju te menadžerske, liderske sposobnosti, a pokazalo se da je to ponekad važnije da bi se brže i efikasnije rješavale stvari nego sama struka. Imamo usvojen program obuke osam modula koje svi državni službenici rukovodnog nivoa prolaze“, kazala je Živalj.