BiH
0

Završetak rekonstrukcije Isa begovog hamama prije predviđenog roka

FENA
Isa begov hamam (Foto: FENA)
Isa begov hamam (Foto: FENA)
Radovi na rekonstrukciji Isa begovog hamama, najstarijeg gradskog turskog kupatila u Sarajevu, realiziraju se predviđenom dinamikom, a u toku je zidanje unutrašnjih zidova objekta, potvrdio je Agenciji Fena direktor Vakufske direkcije Sarajevo Senajid Zaimović.

On ističe da je Vakufska direkcija veoma zadovoljna izvođačem radova - turskom firmom "Erbu" i načinom na koji radnici pokušavaju pratiti planiranu dinamiku radova.

"Trenutno se završava zidanje unutrašnjih zidova soba u donjem spratu i prelazi se na gornji sprat. Obezbijeđen je i do pola urađen i centralni dio objekta hamama, u kojem će biti smješteno tursko kupatilo", istaknuo je on.

Cilj je do kraja novembra pokriti zgradu kako bi se stekli uslovi da i tokom zimskog perioda mogu bez prekidanja biti nastavljeni unutrašnji radovi - postavljanje elektroinstalacija, vodoinstalacija te drugi radovi tog tipa.

Zaimović kaže da se malterisanje može vršiti i u zimskom periodu upotrebom različitih materijala, što i jeste cilj izvođača radova.

"Na osnovu moje posjete hamamu od prije dva dana, možemo kazati da će radovi biti realizirani možda i brže nego što je to bilo planirano. U konačnici možemo očekivati da potpuna obnova objekta bude završena i prije predviđenog roka od 500 dana", naglasio je Zaimović u izjavi za Fenu.

Do sada je na ovom objektu urađeno dosta posla, a svemu je prethodilo obezbijeđenje potrebne dokumentacije i priprema terena, kao i iznošenje materijala i rušenje nepotrebnih i potpuno oštećenih dijelova zgrade, što je uzelo mnogo vremena. Nakon toga, uslijedilo je zidanje dijelova hamama koji su nužni za stabilnu konstrukciju objekta.

Isa begov hamam na listi je nacionalnih spomenika BiH, zbog čega njegova obnova dobija posebnu vrijednost.

Prema projektu obnove, dio hamama ostat će u okviru objekta, ali će njegov lijevi i desni dio biti pretvoren u hotel.

Objekt je smješten na 817 kvadratnih metara, a tokom obnove će biti ostavljena izvorna fasada koju je projektovao Josip Vancaš. Hotel će raspolagati s 19 soba i dva apartmana i bit će dat u zakup. Sav namještaj će biti u staroosmanskom stilu, visokog standarda.

Vakufska direkcija Turske, koja finansira obnovu hamama, za ovaj je projekt izdvojila oko dva miliona i 600.000 KM.

Osnivač Sarajeva Isa-beg Ishaković je u toku tridesetogodišnje vladavine Sarajevom sagradio niz veoma lijepih i važnih javnih objekata, kao što su prva džamija - Careva, pored nje i prvo javno gradsko kupatilo, zatim prvi most preko Miljacke te brojne konake, dućane i druge građevine.

Građena u orijentalnom stilu, prema planovima arhitekte Vancaša, banja je imala parnu i tzv. tursku banju i zasebne banje u bazenima. Odatle naziv "Gazi Isa-begova banja" koja je imala 18 kabina.