BiH
0

Završetak radova na UNITIC Centru - do juna ove godine

Klix.ba
Toranj A UNITIC poslovnog centra u Sarajevu, biće gotov do sredine marta kada se očekuje i useljenje u ovaj neboder.

Toranj B je ranije završen i kompletno useljen, a očekuje se da će radovi i na nižim dijelovima koji povezuju tornjeve A i B, biti gotovi do juna ove godine. Ovo je nedavno izjavio Mirsad Kurtović, generalni direktor UNITIC-a (Ujedinjena investiciona i trgovačka kompanija Sarajevo).U poslovnom centru UNITIC nalaziće se kancelarijski prostori, ali osim njih ovdje će biti smještena i tri vrhunska restorana od kojih će se jedan nalaziti na 21 spratu.

U objektu B koji je već potpuno popunjen, odnosno prostor je u 100 postotnom procentu izdat, nalaze se banke, osiguravajuća društva, predstavništva stranih i domaćih kompanija i dr.

Za A objekat već su stigle rezervacije za poslovni prostor koji će biti ustupljen avio kompanijama, turističkim agencijama, bankama i dr., a predviđeno je i postojanje malog šoping centra sa visokokvalitetnom robom, kao i prodavnica prehrahrambenih proizvoda namijenjena svim radnicima kompanija koje imaju prostore u UNITIC-u.

"U ovom poslovnom centru će, kada bude u potpunosti završen, biti i cvjećara, vešeraj, frizerski i pedikerski saloni, kao i razni servisi i uslužne djelatnosti ", kaže Kurtović i dodaje "biće to mali grad na jednom mjestu ".

UNITIC centar će biti opremljen najkvalitetnijom opremom za savremeni video i elektronski nadzor. U objektima postoje vlastiti agregati za električnu energiju koji su neovisni od gradske mreže, a oko 40.000 m2 prostora bit će u potpunosti klimatizirano. Sve to će ovaj centar činiti sigurno najljepšim poslovnim centrom na Balkanu.

"Klijenti poslovnog UNITIC centra se biraju po principu uspješnosti firme. U njemu su smještene samo uspješne domaće i strane kompanije ", dodaje Kurtović.

U tornju A koji će uskoro biti spreman za useljenje, već sada je izdato oko 70 posto prostora.

Cijena poslovnog prostora u UNITICU je 37 KM po m2, a u tu cijenu je uračunato i obezbjeđenje, klima, čišćenje i održavanje prostora. Veće firme koje imaju veći poslovni prostor, imaju i popuste u cijeni, a većina ugovora se potpisuje na period od pet godina.

Prema riječima Kurtovića, završetak građevinskih radova i unutrašnjeg uređenja čitavog UNITIC centra, označiće i završetak prve faze čija je predračunska vrijednost oko 45 miliona KM.

"Mi očekujemo da će taj iznos biti za dva do tri miliona KM manji ", kaže Kurtović.

UNITIC osim izdavanja prostora, klijentima nudi i druge vrste usluga. Na račun toga u toku prošle godine ostvaren je i profit u iznosu od 1,1 milion KM.

"Sa punim kapacitetom, odnosno kada objekat bude potpuno gotov, i kada klijentima pružimo i veći broj naših usluga, UNITIC će biti jedna od najprofitabilnijih kompanija na ovim prostorima ", naglašava Kurtović.

Naredna faza razvoja centra obuhvatila bi i njegov dalji rast te tako, prema Kurtovićevim riječima, nije isključena ni gradnja trećeg tornja. Idejna rješenja se već pripremaju, kako za novi toranj, tako i za veći parking prostor.

Takođe, u narednoj fazi bi se formirale kćerke-firme koje bi imale za cilj razvoj ekonomske saradnje sa kuvajtskim firmama i zajedno sa njima, izlazak na tržišta trećih zemalja.

"Veze sa kuvajtskim partnerima koristile bi se maksimalno radi poslovne saradnje ", dodaje Kurtović.

"Jedna od prednosti UNITIC-a je i to što na jednom mjestu imamo velike domaće i strane firme koje sarađuju međusobno. Neke od njih su se "poznavale " i ranije, dok su druge, doseljenjem u UNITIC, povezale i svoja poslovna opredjeljenja.

Na obnovi UNITIC-ovog poslovnog centra radile su domaće firme, a na gradilištu je svakodnevno između 100 i 200 radnika. Pored konzorcija tri firme (Energoinvest, Teloptic i AB Technics), na objektima radi još 10 do 12 kooperanskih firmi.

"Od iznosa koji je predviđen za rekonstrukciju objekata, dakle nekih 40-tak miliona KM, bar 20 miliona KM će otići na račune ovih navedenih firmi. Osim toga, radeći na ovakvom objektu, sve one dobijaju izvrsne reference sa kojima mogu da kokurišu i za izvođačke radove van granica BiH ", naglašava Kurtović.

UNITIC je firma u mješovitom vlasništvu (50 posto je u vlasništvu Kuvajtske investicijske agencije KIA, dok je ostalih 50 posto u vlasništvu sarajevskog UNIS-a, koji je 33 posto privatiziran, dok je ostatak firme u tranziciji).

U UNITIC-u je zaposleno 76 radnika od kojih je 40 posto sa visokom stručnom spremom.