Potpisan ugovor
0

Završetak radova na lotu 1 sarajevske obilaznice do kraja oktobra

FENA
Grafički prikaz Sarajevske zaobilaznice
Grafički prikaz Sarajevske zaobilaznice
Direktor JP Ceste FBiH Filip Vujeva danas je u Sarajevu sa predstavnicima JV Strabag i HP Investing potpisao ugovor o završetku radova na lotu 1 sarajevske obilaznice.

Ugovor je vrijedan 33.136.431, 83 KM, a nominirani podizvođači su kompanije Hidrogradnja d.d. Sarajevo, Asfaltgradnja Visoko i Sarajevoputevi d.d.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić koji je naglasio važnost angažmana domaćih kompanija na ovom vrlo važnom projektu za Sarajevo i BiH.

"U prethodnom periodu imali smo negativno iskustvo sa izvođačima na tom projektu, koji su svojom neodgovornošću doveli do toga da je projekt bio u zastoju, a domaći izvođači, koji su radili i uredno izvršavali svoje obaveze na tom dijelu, bili izigrani“, podsjetio je Bijedić.

Dolaskom nove uprave na čelu s direktorom Filipom Vujevom, kako je dodao, maksimalno su se uključili u rješavanje tih problema koji su gorući za Sarajevo i čitavu zemlju.

"Došli smo do situacije da nalazimo kvalitetne izvođače koji će u rekordnom roku izvršiti preostali dio posla i završiti lot 1 sarajevske obilaznice", dodao je Bijedić.

Početak radova planiran je nakon uvođenja izvođača u posao, odnosno 28 . maja ove godine, a rok za završetak je pet mjeseci.

"Nakon iscrpnih pregovora i odabira u sukladnosti s propisanim principima međunarodnih finansijskih institucija, ukazali smo povjerenje konzorciju koji, prema propisanim kriterijima, može kvalitetno tehnički, finansijski, operativno i u svakom drugom smislu planirane radove završiti u predviđenom roku“, izjavio je direktor JP Ceste FBiH Filip Vujeva.

Direktor Strabaga AG Austrija Heimo Oberwinkler je izrazio uvjeravanje da će, uprkos kratkom roku za radove i zahtjevom izvođenju, zajednički sa partnerima na projektu dokazati svoj kvalitet i reference.

Tender za završetak preostalih radova na lotu 1 sarajevske obilaznice, uz saglasnost kreditora, odnosno međunarodnih finansijskih institucija (EBRD, EIB, OPEC, FOISD), raspisan je 4. oktobra, a zatvoren 18. novembra 2011. Tender je raspisan prema kriterijima kreditora, koje su prihvatile državna i federalna vlada.

Posao je, kako navode u JP Ceste FBiH, prema tim kriterijima, dobio ponuđač koji ispunjava sve propisane uslove, tehničke i finansijske reference.

Sarajevska obilaznica, kako je poznato, podjeljena je na tri lota. Što se tiče lota 2 i 3 obilaznice, prema riječima ministra Bijedića, u toku su aktivnosti na rješavanju problema eksproprijacije.