BiH
0

Završetak programa ACES u Pragu

Sarajevo-x.com
Završni susret učesnika programa ACES, Akademije škola centralne Evrope, počinje u utorak 29.marta, u Pragu i na njemu će se okupiti oko 200 mladih iz petnaest zemalja, među kojima učenici iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Crne Gore i Makedonije. Program ACES se realizuje uz potporu ERSTE Fondacije i u njemu sudjeluje više od stotinu škola partnera, koje zajednički rade na temama od zajedničkog interesa, a osnovna je tema "Kreirajte svoja rješenja! Konflikti u školama i okruženju".

Program dijaloga i suradnje mladih u stvaranju održive mreže razmjene znanja, zajedničkog učenja i inovacija, te razvijanja prijateljstva preko granica i aktivnog učestvovanja u međunarodnim školskim projektima svojim idejama potiču učenici, nastavnici i profesori. Sa područja Bosne i Hercegovine učestvuje nekoliko škola iz Sarajeva, Brčkog, Mrkonjić Grada, Sapne i Tuzle, a tu je i tridesetak škola iz Hrvatska, Srbija, Slovenije, Crne gore, Kosova i Makedonije.

Tokom implemetacije "Programa ACES", međunarodna selekcijska komisija vrednovala je i nagraditi će najbolje aplikacije i njihove izvedbe.