BiH
0

Završetak poddionice II Dobrinje - Visoko autoceste Sarajevo - Zenica prije postavljenog roka?

FENA
Na autocesti od Sarajeva prema Zenici u toku su radovi na poddionici II Dobrinje - Visoko u dužini 7,6 km. Izvođači radova nakon provedene potrebne procedure i dobijanja građevinske dozvole započeli su radove 8. januara, a rok za završetak tog projekta je 12 mjeseci.

Direktor Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta Eldar Trhulj izjavio je Feni kako bi taj projekt trebao biti završen prije postavljenog roka, odnosno do kraja godine.

Izgradnja te dionice koštat će oko 50 miliona KM, izvođač radova na mostovima je ŽGP Sarajevo, s podizvođačima sarajevskom Hidrogradnjom i Konstruktor – Neretvom Čapljina, dok na trasi radi konzorcij predvođen GP Putem iz Sarajeva, a u kojem su još Integral Banja Luka, Amfibolit Vareš i Asflatgradnja Visoko.

Direktor Direkcije Eldar Trhulj ističe kako je glavni projekt Direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta u ovoj godini projekt izgradnje naplatnih kućica, a koji bi također trebao biti završen prije kraja 2007. godine.

Trhulj ističe kako su poduzete sve aktivnosti da bi se ubrzala realizacija tog projekta, posebno zbog činjenice da su mjesečno planirani prihodi u iznosu od 400.000 KM od naplate cestarine.

Kao što je poznato, Vlada FBiH prihvatila je prošle sedmice Prijedlog modela izgradnje i finansiranja autoceste Zenica-Sarajevo-Mostar na trasi koridora V-C koji je prezentirala Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta.

Autocesta Zenica-Sarajevo-Mostar, duga je 143,5 km, što čini 50 posto koridora V-C kroz Federaciju BiH, a trebala bi biti u funkciji do 2015. godine.

Ukupna cijena projekta je 2,339 milijardi KM, a prezentiranim prijedlogom modela izgradnje i finansiranja predviđeno je da iz budžeta FBiH u tu svrhu bude izdvojeno 460 miliona KM, dok bi ostatak trebao biti izdvojen iz novca od cestarina, od takse za naftu i naftne derivate i od kreditnog zaduženja.