BiH
0

Završeno zasjedanje Skupštine RS-a

FENA
Narodna skupština Republike Srpske (RS) okončala je danas zasjedanje nakon usvajanja više informacija i analize uticaja dodijeljenih sredstava za razvoj poljoprivrede i sela u 2007. godini.

Poslanici su usvojili i Informaciju o prvođenju Omladinske politike RS u 2007. i program provođenja u 2008. godini u kojem se ističe da većina lokalnih zajednica nije poštovala Zakon o omladinskom organizovanju i izradila lokalne strategije za mlade.

Trenutno je strategiju razvoja mladih usvojilo 26 općina, 24 vode aktivnosti na izradi, 12 nije ni započelo ovaj proces, a jedna je obavijestila Ministarstvo da nije u mogućnosti da je usvoji.

Prihvaćene su informacije o kadrovskom jačanju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; o stanju i uslovima privređivanja u oblasti prehrambene industrije sa prijedlogom mjera; o stanju u zadrugarstvu s posebnim osvrtom na reviziju zadruga; o stanju i smjernicama za daljnji razvoj u sektoru lovstva; te informacija o provođenju Omladinske politike RS-a u 2007. godini i Program provođenja u ovoj godini.

U Informaciji o kadrovskom jačanju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a se navodi da je resorno ministarstvo, u skladu sa ranijim zaključkom Skupštine donijelo niz značajnih dokumenata kojima su definiraju strateški pravci razvoja, prije svega u oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja, vodoprivrede, šumarstva i veterinarstva.

U toku je izrada zakonskih, planskih i podzakonskih dokumenata iz svih resora ministarstva, a planske aktivnosti Ministarstva u ovoj, u odnosu na prošlu godinu, uvećane su za 200 posto.

Kada je u pitanju informacija o stanju i uslovima privređivanja u oblasti prehrambene industrije, rečeno je da je u RS-u registrirano 553 preduzeća iz te oblasti i da postoje kapaciteti za razvoj i ulaganja u sektor prehrambene industrije.

U Informaciju o stanju u zadrugarstvu, s posebnim osvrtom na reviziju zadruga, se ističe da u RS-u postoji značajan potencijal poljoprivrednog zadrugarstva, imajući u vidu broj poljoprivrednih domaćinstava koja na direktan ili indirektan način ostvaruju egzistenciju kroz ovaj vid udruživanja.

Prema podacima registracionih sudova, u RS djeluju 384 zemljoradničke zadruge

Informacijom o stanju i smjernicama za dalji razvoj u sektoru lovstva se definira da se pod lovstvom više ne podrazumijeva samo lovljenje, hvatanje ili odstreljivanje divljači, već plansko gazdovanje koje uključuje zaštitu, gajenje, lovljenje i korišćenje divljači po načelima savremene nauke.