BiH
0

Završeno trodnevno zasjedanje Parlamentarne skupštine BiH

FENA
Trodnevna rasprava poslanika i delegata oba doma Parlamentarne skupštine BiH o razlozima za podnošenje ostavke predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića i o aktuelnoj političkoj krizi u BiH okončana je danas poslijepodne.

Posljednji je danas diskutirao predsjedavajući Predstavničkog doma PS Milorad Živković koji je predložio i određene zaključke.

Jednim od njegovih zaključaka zadužio bi se zajednički kolegij oba doma da napravi usaglašene prijedloge poslovnika domova najdalje do 27. novembra, a u slučaju nepostizanja konsenzusa o ovom pitanju da svi članovi oba kolegija podnesu neopozive ostavke.

Živković također predlaže da se uputi preporuka Vijeću ministara da u praksi ne koriste odredbe nametnutog zakona i nastave raditi u tehničkom mandatu po starom Zakonu o vijeću ministara do imenovanja novog saziva Vijeća ministara od Parlamentarne skupštine BiH.

Jednim od Živkovićevih zaključaka Parlamentarna skupština BiH bi pozvala visokog predstavnika na konstruktivan dijalog bez nametanja ili uvjetovanja rješenja u duhu normalizacije stanja i stvaranja pozitivne parlamentarne atmosfere.

Živković predlaže i da se apeluje na lidere parlamentarnih stranaka da ulože napore da bi se dogovor iz Mostara pretočio u odgovarajući dokument najkasnije do kraja godine, a koji bi zadovoljio zahtjeve Evropske komisije i doveo do parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom.

Poslanik Drago Kalabić je predložio da PSBiH traži od kolegija oba doma da usaglasi prijedloge Poslovnika o radu Predstavničkog doma i Doma naroda te takve usaglašene prijedloge dostave na usvajanje prije 1. decembra.

U slučaju da ne postignu konsenzus o Prijedlogu poslovnika članovi Kolegija oba doma pozivaju se da ponude ostavke kao moralni čin vlastite odgovornosti u ovoj situaciji.

Poslanik Velimir Jukić je predložio da PSBiH traži od čelnika parlamentarnih političkih stranaka i drugih da čim prije otpočnu razgovore o izradi novog ustava a što je na tragu sadržaja Mostarske deklaracije.

Tokom jednosatne pauze koja je data po okončanju rasprave trebalo bi se odlučiti o načinu nastavka rada zajedničke sjednice oba doma PSBiH.

S obzirom na to da je predložen veliki broj zaključaka bilo je prijedloga da se kolegiji oba doma zaduže da ih sve razmotre i predlože usaglašene zaključke domovima na izjašnjavanje.