Sarajevo
0

Završeno osvjetljenje ulice Kazazi

FENA
Završetak projekta osvjetljenja ulice Kazazi u Sarajevu bit će ozvaničen večeras. Završetak ovog posla koji su u okviru projekta javne rasvjete Baščaršije zajedno realizirali Grad Sarajevo i općina Stari Grad ozvaničit će gradonačelnica Semiha Borovac i načelnik Mustafa Resić.

Svečanosti će među ostalim zvanicama prisustvovati Srđa Hrisafović, autor projekta rasvjete.

Pozvani su i Sead Berbić, direktor firme "Tesitingelektro" d.o.o. Sarajevo, Ramiz Mulaomerović, direktor firme "Neimari" d.o.o. Sarajevo, Munib Buljina, direktor Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa Sarajevo i Besim Mehmedić, direktor Zavoda za izgradnju Kantona.

Ulica Kazazi osvijetljena je nakon rasvjete u ulicama Trgovke i Sarači. Vizuelnom uređenju lokaliteta doprinijet će i sanacija poslovnih prostora u Kazazima - obnova krovova, streha, oluka i fasada.

Osvjetljenje te ulice, kao i prethodnih, bazirano je na novoj tehnologiji, tzv. dekorativnoj LED rasvjeti, nenametljivoj, a ekološki i dugoročno isplativoj.

Vrijednost izvedenih radova je 238.000 KM.

Firma "Testingelektro" d.o.o. Sarajevo nabavila je i montirala rasvjetnu opremu, a firma "Neimari" d.o.o. Sarajevo sanirala poslovne prostore.

U okviru projekta javne rasvjete Baščaršije dosad je sanirano146 radnji u ulicama Trgovke, Sarači i Kazazi.

Od tog broja, 33 radnje su u ulici Trgovke, 84 u ulici Sarači i 29 radnji (ulaz u dvije radnje iz ulice Veliki Ćurčiluk) u ulici Kazazi.

Realizacijom projekta rasvjete Kazaza, Grad Sarajevo nastavlja s uređenjem Baščaršije, najreprezentativnijeg starog dijela grada, kako bi ga učinili još atraktivnijim i privlačnijim ambijentom koji će građani, gosti i turisti posjećivati u još većem broju i što duže se zadržavati, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Grada Sarajeva.