BiH
337

Završeni protesti na Ilidži: Hiljade građana obilježilo godišnjicu smrti Dženana Memića

Piše: I. P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Protesti na Ilidži koji su organizovani u znak podrške porodici Dženana Memića okončani su mirno danas oko 15 sati.

Nekoliko hiljada građana okupilo se danas na Ilidži te su maršem prema mjestu stradanja Dženana Memića zajedno s njegovom porodicom obilježili prvu godišnjicu smrti.

Pred okupljenim građanima Ilidže i Sarajeva govore su održali Dženanov otac Muriz Memić, njegov advokat Ifet Feraget, poznanici i prijatelji porodice.

Demonstranti su mirnim maršem kroz Ilidžu poslali poruku kako žele istinu, uzvikujući "Lopovi" i prozivajući glavnu tužiteljicu Tužilaštva KS Dalidu Burzić.

Memić je kazao da traži ostavku glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić, ako ne zbog greške u radu, onda iz moralnih razloga. Advokat Feraget je naglasio da nekažnjavanje zločina predstavlja pozivanje na nove zločine i da je nakon zaključka Skupštine KS "potpuno legitiman zahtjev porodice i javnosti da se slučaj ispita na pravi način".

Porodica Memić i Feraget provode paralelnu istragu koja ih, kako tvrde, navodi na zaključak da je Dženan ubijen, a ne da je umro od posljedica saobraćajne nesreće.

Glavna tužiteljica je u utorak, gostujući u Dnevniku BHT1, kazala da je Tužilaštvo koje vodi radilo u skladu sa zakonom u slučaju smrti Dženana Memića te da neće podnijeti ostavku.

Ona je kritizirala kantonalnu Skupštinu u Sarajevu jer su tokom rasprave o slučaju Memić navodno javno objavljeni podaci koji su ugrozili istragu. Također, prema njenim riječima, istragu su ugrozile i rasprave na društvenim mrežama na kojima je vršen direktan pritisak na učesnike u procesu.