BiH
0

Završeni prijevremeni izbori za općinskog načelnika u tri bh. općine

FENA
Novo Sarajevo
Novo Sarajevo
Prijevremeni izbori za općinskog načelnika u tri bh. općine - Novom Sarajevu, Kalesiji/Osmacima i Zvorniku završeni su večeras zatvaranjem svih biračkih mjesta u 19.00 sati.

Prijevremenim izborima za načelnika Općine Novo Sarajevo odazvalo se 11.110 građana, što predstavlja 17,75 posto biračkog tijela te općine, potvrđeno je Feni u Općinskoj izbornoj komisiji Novo Sarajevo.

U OIK-u Novo Sarajevo razočarani su iznimno malim odzivom građana, ali napominju kako u slučaju vanrednih izbora nije nužno postići prag izlaska od 51 posto.

Na području ove sarajevske općine registriran je 62.581 birač s pravom glasa, koji su mogli glasati za jednog od osam nominiranih kandidata.

Na području općine Kalesija/Osmaci na prijevremene izbore za općinskog načelnika izašlo je 1.926 građana, odnosno 57,50 posto biračkog tijela te općine.

Odziv građana izborima za općinskog načelnika u Zvorniku iznosi 52 posto, odnosno svoj glas na izborima je dalo 24.418 građana. U OIK-u ove općine napominju kako u ove podatke nisu uključeni rezultati glasanja na dva biračka mjesta, jer iz njih još uvijek nisu dobili precizne informacije.

U Kalesiji/Osmacima nominirano je pet kandidata za općinskog načelnika, dok su se građani Zvornika opredjeljivali između petnaest kandidata.

Inače, glasanje na svim biračkim mjestima uglavnom je proteklo u miru i bez zapaženijih problema, a prvi preliminarni rezultati izbora mogu se očekivati do večeras u 24.00 sata.