{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završeni podvodni arheološki radovi u Hutovom blatu

F
FENA
14.11.2007. u 16:58
0
0
Završeni podvodni arheološki radovi u Hutovom blatu
0
Završeni podvodni arheološki radovi u Hutovom blatu
Stručni tim mr. Snježane Vasilj danas završava podvodne arheološke radove na lokalitetu Desilo u Hutovom blatu, gdje su pronađeni ostaci prvih ikada otkrivenih ilirskih brodova, starih 2.200 godina.
Mr. Vasilj je izjavila da je tokom 10-dnevnih radova obavljeno djelomično istraživanje jednog broda te da su iz vode izvađeni velika količina fragmenata amfora, oko 200 čepova amfora, izuzetno očuvana metalna sjekira za koju se smatra da je starija od brodova, ostaci domaće ilirske keramike, a izvršena su podvodna geodetska snimanja i napravljena je zaštitna metalna mreža.

Ona je najavila da će naredni zadatak njenog tima biti izrada crteža brodova na osnovu urađenih podvodnih snimaka kako bi se rekonstruirao izgled brodova.

Ove radove su pomogli Ronilački klub Neretva iz Mostara i Hrvatski restauracijski zavod - Odjel za podvodnu arheologiju, a finansiralo ih je Federalno ministarstvo kulture i sporta. Mr. Vasilj nastavak radova najavljuje krajem zime.

Mr. Vasilj je dobila poziv da predstavlja BiH na međunarodnom arheološkom skupu koji će se održati krajem ovog mjeseca u Medulinu, gdje će prezentirati rezultate radova u Hutovom blatu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: