{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završene konsultacije Budimira, Pudarića i Kebe o kandidatima za sudije

F
18.2.2013. u 12:28
0
20
Završene konsultacije Budimira, Pudarića i Kebe o kandidatima za sudije
0
Završene konsultacije Budimira, Pudarića i Kebe o kandidatima za sudije
Živko Budimir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir i potpredsjednici Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić danas su obavili završne konsultacije o predloženim kandidatima za tri suca Ustavnog suda FBiH.
"Konačna lista kandidata za sudije Ustavnog suda FBiH bit će predložena", rekla je kratko nakon sastanka Laura Bošnjak, savjetnica za medije i protokol u Uredu predsjednika Federacije BiH.

Ona nije precizirala koji kandidati će biti na listi koja se upućuje Domu naroda Parlamenta FBiH na usvajanje.

Proces konsultacija o novim listama kandidata za suce Ustavnog suda FBiH počeo je 13. februara, i kako je tada rekla Bošnjak, po okončanju konsultacija, nova lista bit će upućena u parlamentarnu proceduru na izjašnjavanje.

Predsjednik Budimir je nakon prethodnih konsultacija sačinio odluku o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH koja onda nije dobila saglasnost dopredsjednika Svetozara Pudarića i Mirsada Kebe.

Kako su mediji ranije prenijeli, dopredsjednici FBiH Kebo i Pudarić su saglasni s novom listom za popunu Ustavnog suda FBiH na kojoj su kandidati za sudije ovog suda - Šahbaz Džihanović, Mladen Srdić i Dragica Dragičević.

Ustavni sud FBiH, po Ustavu, sačinjava devetero sudija, a trenutno u sazivu ima pet aktivnih članova koji svaku odluku donose konsenzusom.

Posljednji član koji napušta mjesto sudije je Faris Vehabović, koji odlazi na mjesto sudije Evropskog suda za ljudska prava.

Sada su u sastavu Suda predsjednik Kata Senjak, potpredsjednik Aleksandra Martinović, te sudije Ranka Cvijić, Domin Malbašić i Sead Bahtijarević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: