BiH
0

Završene aktivnosti oporavka od poplava i klizišta na lokaciji TROM Doboj

Klix.ba
Uz finansijsku pomoć Evropske unije, a u okviru Projekta uništavanja eksplozivnih ubojitih sredstava i zaostataka rata (EXPLODE), završene su aktivnosti saniranja klizišta na lokaciji radionice za uništavanje municije TROM u Doboju.

Ovim aktivnostima su sanirane posljedice prošlogodišnjih poplava i uklonjeni rizici koje je klizište imalo po radionicu za uništavanje municije i skladišta naoružanja. Postojala je mogućnost da radionica TROM bude direktno potisnuta klizištem, a njeno funkcionisanje dovedeno u pitanje.

"Klizište je bilo jedno od najvećih sigurnosnih prijetnji po TROM ugrožavajući proces delaboracije municije i njenog sigurnog skladištenja. Pomoć UNDP-a i Evropske unije u okviru projekta EXPLODE je bila pravovremena i veoma važna. Postojao je rizik nekontrolisane eksplozije i potencijalnih povreda osoblja u slučaju da je došlo do daljnjeg pomjeranja tla", rekao je brigadir Dalibor Perić iz Ministarstva odbrane BiH.

Napori na uklanjanju štete na vojnom objektu i aktivnosti na unapređenju infrastrukture, posebno na lokacijama sa visokim stepenom sigurnosti koje skladište opasne materije, kao što je TROM, omogućavaju osoblju da nastavi svoje aktivnosti bez rizika od ozljede. Omogućavanje sigurne sredine za redovno funkcionisanje je ključno kako bi se ispunili ciljevi uništavanja municije predviđenih Projektom EXPLODE.

Evropska unija je uložila više od 4,6 miliona eura u unapređenje sigurnosti zaliha municije. U ovoj oblasti primjećen je eksponencijalni rast tempa uništavanja oružja, tako da se očekuje da će ove godine biti uništeno više od 2.000 tona nestabilne municije. Time se poboljšava sigurno skladištenje municije i omogućuje obuka višim dužnosnicima Ministarstva odbrane u oblasti sigurnog upravljanja zalihama.

Andy McGuffie, glasnogovornik Delegacije EU i Ureda Specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini je rekao: "Pozdravljamo napredak na polju uništavanja nestabilne municije. To će pomoći da Bosna i Hercegovina značajno ubrza zatvaranje ovog postkonfliktnog poglavlja. Očigledno je da je djelovanje na spriječavanju pomjeranja klizišta na ovoj lokaciji za uništavanje oružja bilo visoko na listi prioriteta, i u interesu sigurnosti sviju. Na ovaj i na druge načine, Evropska unija pomaže Bosni i Hercegovini da se nosi sa i spriječi prirodne nesreće i nesreće izazvane ljudskim djelovanjem, koje mogu imati negativne posljedice ne samo po ovu zemlju, već i po širi region".

Projekat EXPLODE finansira Evropska unija u iznosu od 4,604,830 eura, a provode Ministarstvo odbrane BiH i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu sa Misijom OSCE-a u BiH. Projekat traje do maja 2016. godine.