Zasjedanja
0

Završena zajednička sjednica oba doma PSBiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH su danas na zajedničkoj sjednici razmatrali dokumente Vijeća ministara BiH u vezi s realizacijom prioriteta iz Evropskog partnerstva, Privremenog sporazuma/Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te Plan aktivnosti za ispunjavanje preostalih obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima za građane BiH.

Ove dokumente prethodno je razmatrala i Zajednička komisija za evropske integracije PSBiH te predložila određene zaključke.

Kada je u pitanju Polugodišnji pregled realizacije aktivnosti iz Akcionog plana realizacije prioriteta iz dokumenta Evropsko partnerstvo sa BiH za prvih šest mjeseci ove godine, Komisija navodi da su, prema analizi pregleda aktivnosti, od planiranih 169 mjera, u cijelosti realizirane 64 mjere, odnosno 38 posto.

Članovi Zajedničke komisije su podržali Izvještaj o stanju provođenja Privremenog sporazuma/SSP-a za prvih šest mjeseci ove godine, uz konstataciju da su planirane obaveze iz Privremenog sporazuma za navedeni period, uglavnom, provedene.

Komisija je podržala i Akcioni plan za ispunjavanje preostalih obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, s tim da se predlaže da Vijeće ministara blagovremeno, a najkasnije do kraja augusta, u parlamentarnu proceduru dostavi sve zakone iz preostalih obaveza iz Mape puta čiji je rok usvajanja 30. septembar.

Tokom rasprave poslanici i delegati su dosta vremena potrošili na optuživanja i „prozivanje“ krivaca zbog kašnjenja u ispunjavanju obaveza, dok su se samo pojedini fokusirali na dokumente o kojima su raspravljali.

Čula su se različita mišljenja od tome ko je odgovoran - da li Vijeće ministara, Parlament ili i ostale nadležne institucije koje nisu uradile svoj dio posla. Dok su jedni kritizirali Vijeće ministara drugi su smatrali da je „ovo posao na kojem svi polažemo ispit“.

Kao jedan od uzroka kašnjenja navedena je i neodgovornost u Vijeću ministara i Parlamentu BiH. Nedopustivo je da se, kako je rečeno, pojedini zakoni koji se konsenzusom utvrde u Vijeću ministara, u ključnim elementima problematiziraju u Parlamentarnoj skupštini.

Kada su u pitanju preostale obaveza za liberalizaciju viznog režima, tokom diskusije je rečeno da Parlament tri navedene obaveze koje su u njegovoj nadležnosti može veoma brzo ispuniti nakon što od Vijeća ministara dobije odgovarajuće materijale.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Beriz Belkić je kazao da u Parlamentu „nema ni jedan papir koji se tiče liberalizacije viznog režima, a koji čeka na usvajanje“.

Koliko je današnja tema bila zanimljiva poslanicima i delegatima, govori i činjenica da je nakon pauze za ručak skupštinska sala bila poluprazna.

Rasprava je završena bez konkretnih zaključaka.

Iako je bilo predviđeno da se razmatra i Informacija o stanju i razvoju DKP mreže BiH, ova tačka nije razmatrana jer nadležne parlamentarne komisije nisu dostavile izvještaj domovima, uz obrazloženje da se nisu stekli uslovi za kvalitetnu raspravu o ovoj Informaciji te da je treba dopuniti.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Beriz Belkić je predložio da ovu informaciju, kada se steknu uslovi za to, domovi razmatraju na zasebnim sjednicama.