Sarajevo
0

Završena UN-ova kampanja "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja"

V. K.
Panel sesijom "Šta građani i građanke misle i znaju o seksualnom nasilju i uznemiravanju", održanoj danas u Sarajevu, u HUB387, završena je kampanja "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja".

UN Women BiH je ovogodišnju kampanju, u saradnji sa pratnerima i uz podršku Švedske, realizovao pod motom #isključimoseksualnonasilje, uz poruke #neznačine i #prepoznajidjeluj.

Panelistice su na završnom događaju razgovarale o značaju prepoznavanja, prevencije i sankcionisanja seksualnog nasilja i uznemiravanja, koji su široko rasprostranjeni, a često neprepoznati i nesankcionisani u bh. društvu.

Između ostalog, istaknuto je koliko je važno da mladi na vrijeme nauče prepoznati različite forme seksualnog nasilja i uznemiravanja, ali i kako cijelo društvo treba osvijestiti da se visoki procenat nasilja može smanjiti ukoliko se osigura adekvatan pravni okvir.

Tokom panela skrenuta je pažnja i na važnost usklađivanja entitetskih krivičnih zakona sa Istanbulskom konvencijom, u kontekstu definisanja djela silovanja i seksualnog uznemiravanja.

"Razgovarati o seksualnom nasilju je teško za mnoge od nas. Može biti stigmatizirajuće i neugodno, i nešto o čemu ne želimo razgovarati u javnosti. Ali samo kada je ova tema dio javne agende, vidljiva u medijima, prisutna u školama - možemo nešto učiniti u vezi s tim. Ohrabrujuće je što je ove godine kampanja ’16 dana aktivizma' bila prisutna u javnim prostorima različitih gradova BiH, jer je to dalo mogućnost ljudima da se pozabave ovom teškom temom", rekla je Eva Smedberg, šefica Odjela razvojne saradnje pri Ambasadi Švedske u BiH.

"U sklopu ovogodišnje kampanje sa donosiocima odluka razgovarali smo o tome kako unaprijediti postojeće zakone o seksualnom nasilju i poboljšati njihovu implementaciju. U pet bh. gradova susreli smo se sa građanima i građankama, te im uz podršku naših partnera približili mehanizme zaštite, postojeći zakonski okvir i usluge koje su dostupne ženama koje su preživjele nasilje. Žene, djevojke i djevojčice zaslužuju život bez bilo kojeg oblika nasilja, a posebno seksualnog. Nadamo se da smo uspjeli poručiti ženama, pogotovo onima koje su doživjele nasilje, da ih čujemo, da im vjerujemo, da sistemi podrške postoje i da radimo da ih proširimo i osnažimo", rekla je Amna Muharemović, programska specijalistkinja pri UN Women BiH.

Publici, koju su činili srednjoškolci i studenti, psiholozi i pedagozi iz srednjih škola, fakultetski profesori, influenseri, te predstavnici nevladinih organizacija i međunarodne zajednice, predočeni su i rezultati ankete o tome koliko građani i građanke znaju o seksualnom nasilju i uznemiravanju, do kojih se došlo analizom njihovih odgovora na kviz koji su ispunjavali u pet bh. gradova, ali i online putem web stranice www.iskljucimoseksualnonasilje.ba. Rezultati ovog malog nenaučnog istraživanja pokazali su da ispitanici/e uglavnom seksualno nasilje posmatraju kao privatni problem; da je niska razina informiranosti o učestalosti nasilja; kao i da postoji ograničeno razumijevanje razlike između seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja.

Tokom kampanje u tržnim centrima u Banjoj Luci, Bihaću, Tuzli, Mostaru i Sarajevu bili su postavljeni info kutci gdje su zainteresovani građani i građanke mogli provjeriti svoje znanje o različitim oblicima seksualnog nasilja i uznemiravanja, kao što su silovanje u braku, neželjeni dodiri, grljenje ili ljubljenje, seksualno sugestivni komentari i šale koje vrijeđaju, te ostali oblici nasilja.

Također, u sklopu Info kutaka od stručnjaka mogli su saznati kako prepoznati nasilje, te šta učiniti u rizičnim situacijama. Ova aktivnost provedena je u partnerstvu sa UNHCR-om, čije su partnerske organizacije Vaša Prava BiH i BHWI obezbijedile stručnjake koji su razgovarali sa posjetiteljima kutaka.

Jasminka Bulić, pedagogica i članica udruženja "Žene sa Une", bila je prisutna u info kutku u Bihaću, gdje je razgovarala sa građanima i građankama.

"U okruženju u kojem mi živimo ljudi nerado pričaju o ovoj temi. To je još uvijek 'privatna stvar'; to se dešava 'tamo nekome'. Ipak, sretni smo ako smo na ovaj način barem malo doprinijeli podizanju svijesti o tome da je seksualno nasilje krivično djelo, da to nije privatna stvar, već problem cijelog društva, da je svaki oblik seksualnog uznemiravanja i nasilja apsolutno neprihvatljiv, da 'ne' zaista znači 'ne'“, rekla je ona.

U ovogodišnju kampanju bili su uključeni i influenseri i umjetnici, koji sa širom publikom komuniciraju preko različitih kanala društvenih mreža. Kreirajući različite sadržaje, oni su poslali poruku protiv seksualnog nasilja i uznemiravanja.

Na završnom događaju, kao i u samoj kampanji, učestvovala je i influenserica Ilda Humić iz Kalesije, koja sa više od 250.000 pratitelja na Instagramu dijeli svoju porodičnu svakodnevnicu. Ilda se priključila kampanji sa kratkim videom kojim poručuje da je potrebno spriječiti seksualno nasilje i uznemiravanje, te je poslala poruku svim svim ženama, djevojkama i djevojčicama: "Ne dozvoli da te uznemiravaju u tišini. Ne dozvoli da budeš žrtva. Ne znači ne."