PSBiH
0

Završena sjednica Predstavničkog doma

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) izjašnjavao se danas u Sarajevu o Prijedlogu zakona o Agenciji za razvoj informacionog društva BiH, ali je zbog nedostatka entitetske većine on upućen komisiji Kolegija na usaglašavanje.

Poslanici su prihvatili Izvještaj o radu Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope u 2008., a zaključci koji su predloženi tokom rasprave bit će upućeni nadležnoj parlamentarnoj komisiji da ih razmotri i usaglašene dostavi Domu.

Prihvaćen je i Izvještaj o učešću pripadnika Oružanih snaga, policijskih i državnih službenika BiH u operacijama podrške miru u inozemstvu od 1. marta do 30. juna ove godine.

Poslanici su vodili raspravu o izlaganju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića prilikom obraćanja Generalnoj skupštini UN-a u Njujorku i Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope u Strazburu, koju je inicirao poslanik PDP-a Branko Dokić.

Nisu prihvatili zaključke koje je Dokić predložio, a kojima bi se Predstavnički dom PSBiH ogradio od sadržaja Silajdžićevih izlaganja te svaki neusaglašeni nastup izvan granica BiH bilo kojeg člana Predsjedništva BiH stavio na dnevni red i opredijelio se o njegovom sadržaju.

Prihvaćen je zaključak koji je predložio poslanik Martin Raguž, a kojim se zadužuje Predsjedništvo BiH da sačini i Domu dostavi izvještaj o provođenju utvrđenih pravaca i prioriteta u vođenju vanjske politike.

Vođena je rasprava i o Rezoluciji Narodne skupštine RS-a o ciljevima i mjerama politike RS-a sa 14. posebne sjednice održane 15. oktobra ove godine, koju je inicirao poslanik Remzija Kadrić, ali zaključci predloženi u vezi s ovom inicijativom nisu dobili potrebnu entitetsku većinu pa su upućeni komisiji Kolegija na usaglašavanje.

Po okončanju ove bit će održana nova sjednica na kojoj će biti razmatran Prijedlog zakona o bužetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2009. godinu.