Sarajevo
0

Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odgodio je danas izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o carinskoj tarifi BiH, a termin za izjašnjavanje naknadno će odrediti Kolegij Doma. Predloženom dopunom predviđa se bescarinski uvoz 50.000 tona sirovog šećera za preradu u BiH, zbog potrebe da se domaćim proizvođačima osiguraju približno isti uvjeti privređivanja, kao oni koje imaju proizvođači šećera u zemljama potpisnicama CEFTA-e.

Podržan je Prijedlog zakona o zaštiti domaće proizvodnje unutar Sporazuma CEFTA koji je predložio poslanik Jerko Ivanković Lijanović.

Podržan je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Službenom glasilu BiH, čiji je predlagač poslanik Adem Huskić uz zaključak da se zaduži Vijeće ministara da se u roku od 15 dana odredi o statusu Službenog glasila.

Usvojeni su principi Prijedloga zakona o javnim nabavkama BiH, uz zaključak da se obavi javna rasprava o prijedlogu ovog zakona, kao i Prijedloga zakona o poštama BiH.

Prijedlog zakona o prijevozu opasnih materija upućen je komisiji Kolegija na usaglašavanje jer prilikom glasanja nije dobio potrebnu entitetsku većinu.

Poslanici nisu prihvatili Prijedlog zakona o oružju, a Prijedlog zakona o graničnoj kontroli upućen je komisiji Kolegija na usaglašavanje.

Nakon što komisija Kolegija nije postigla saglasnost danas su odbijeni principi Prijedloga zakona o unutrašnjoj i pomorskoj plovidbi, Prijedloga zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima te Prijedloga zakona o Garancijskom fondu.