Sarajevo
0

Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH.

Izmjenama i dopunama ovog zakona povećava se iznos osiguranog depozita u bankama za građane, koje je pokriveno osiguranjem putem Fonda za osiguranje, sa 7.500 KM na 20.000 KM. Donošenjem ovih izmjena i dopuna želi se ojačati povjerenje građana u bankarski sistem u BiH.

Poslanici su po hitnom postupku usvojili i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost. Izmjenama i dopunama ovog zakona utvrđeno je da se snabdijevanje dobrima i uslugama u okviru projekata koji se finansiraju iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA fond) oslobađaju od plaćanja PDV-a, čime se omogućava djelotvorno provođenje projekata u okviru IPA-e za BiH.

Prihvaćeni su principi Prijedloga zakona o zaštiti i dobrobiti životinja. Ovim zakonom se prvi put na državnom nivou u cijelosti regulira oblast zaštite životinja, usklađuju propisi u ovoj oblasti s legislativom Evropske unije.

Poslanici su prihvatili Prijedlog zaključaka povodom Informacije o krivičnim djelima protiv života i tijela, s naglaskom na nasilje u porodici za 2006. i 2007. godinu te tendencijama u prva tri mjeseca 2008. godine.

Uz konstataciju da je nasilje u porodici u značajnom porastu i predstavlja veliki društveni problem, u jednom od zaključaka se navodi da su ustanove za socijalnu zaštitu u BiH materijalno i kadrovski neadekvatno opremljene te da ne mogu uspješno odgovoriti svom zadatku kada je u pitanju postupanje u slučajevima nasilja u porodici, pa je neophodno utvrditi i provoditi mjere na njihovom jačanju.

Predstavnički dom PSBiH traži od Vijeća ministara da do kraja ove godine podnese PSBiH na usvajanje prijedlog strategije prevencije i borbe protiv nasilja u porodici, nasilja na osnovu spola, seksualnog uznemiravanja i uznemiravanja u BiH.

Poslanici su primili k znanju Informaciju o stanju u oblasti imovinskih delikata u BiH, s naglaskom na krivično djelo otuđenja vozila u 2006. i 2007. godini i u prvih šest mjeseci 2008. godine.

Također su primili k znanju i Analizu stanja u Projektu CIPS s posebnim osvrtom na izdavanje lažnih dokumenata.

Informacija o Aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u BiH, s posebnim osvrtom na terorizam upućena je komisiji Kolegija na usaglašavanje zbog nepostojanja potrebne entitetske većine.

Na usaglašavanje komisije Kolegija upućeni su i Finansijski izvještaji Radio-televizije BiH na dan 31. decembra 2007. godine, s mišljenjem ovlaštenog revizora.

Poslanici su usvojili Izvještaj zajedničke komisije za usaglašavanje prijedloga za imenovanje ombudsmena u Instituciju ombudsmena za ljudska prava BiH, tako da su imenovani Ljubomir Sandić iz srpskog, Ivo Bradvica iz hrvatskog i Jasminka Džumhur iz bošnjačkog naroda.

Usvojen je i Izvještaj zajedničke komisije za usaglašavanje prijedloga za imenovanje zamjenika generalnog revizora pa je za zamjenika generalnog revizora iz bošnjačkog naroda imenovan Dževad Nekić.