{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH

F
19.11.2008. u 20:25
0
0
Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH
0
Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH.
Izmjenama i dopunama ovog zakona povećava se iznos osiguranog depozita u bankama za građane, koje je pokriveno osiguranjem putem Fonda za osiguranje, sa 7.500 KM na 20.000 KM. Donošenjem ovih izmjena i dopuna želi se ojačati povjerenje građana u bankarski sistem u BiH.

Poslanici su po hitnom postupku usvojili i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost. Izmjenama i dopunama ovog zakona utvrđeno je da se snabdijevanje dobrima i uslugama u okviru projekata koji se finansiraju iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA fond) oslobađaju od plaćanja PDV-a, čime se omogućava djelotvorno provođenje projekata u okviru IPA-e za BiH.

Prihvaćeni su principi Prijedloga zakona o zaštiti i dobrobiti životinja. Ovim zakonom se prvi put na državnom nivou u cijelosti regulira oblast zaštite životinja, usklađuju propisi u ovoj oblasti s legislativom Evropske unije.

Poslanici su prihvatili Prijedlog zaključaka povodom Informacije o krivičnim djelima protiv života i tijela, s naglaskom na nasilje u porodici za 2006. i 2007. godinu te tendencijama u prva tri mjeseca 2008. godine.

Uz konstataciju da je nasilje u porodici u značajnom porastu i predstavlja veliki društveni problem, u jednom od zaključaka se navodi da su ustanove za socijalnu zaštitu u BiH materijalno i kadrovski neadekvatno opremljene te da ne mogu uspješno odgovoriti svom zadatku kada je u pitanju postupanje u slučajevima nasilja u porodici, pa je neophodno utvrditi i provoditi mjere na njihovom jačanju.

Predstavnički dom PSBiH traži od Vijeća ministara da do kraja ove godine podnese PSBiH na usvajanje prijedlog strategije prevencije i borbe protiv nasilja u porodici, nasilja na osnovu spola, seksualnog uznemiravanja i uznemiravanja u BiH.

Poslanici su primili k znanju Informaciju o stanju u oblasti imovinskih delikata u BiH, s naglaskom na krivično djelo otuđenja vozila u 2006. i 2007. godini i u prvih šest mjeseci 2008. godine.

Također su primili k znanju i Analizu stanja u Projektu CIPS s posebnim osvrtom na izdavanje lažnih dokumenata.

Informacija o Aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u BiH, s posebnim osvrtom na terorizam upućena je komisiji Kolegija na usaglašavanje zbog nepostojanja potrebne entitetske većine.

Na usaglašavanje komisije Kolegija upućeni su i Finansijski izvještaji Radio-televizije BiH na dan 31. decembra 2007. godine, s mišljenjem ovlaštenog revizora.

Poslanici su usvojili Izvještaj zajedničke komisije za usaglašavanje prijedloga za imenovanje ombudsmena u Instituciju ombudsmena za ljudska prava BiH, tako da su imenovani Ljubomir Sandić iz srpskog, Ivo Bradvica iz hrvatskog i Jasminka Džumhur iz bošnjačkog naroda.

Usvojen je i Izvještaj zajedničke komisije za usaglašavanje prijedloga za imenovanje zamjenika generalnog revizora pa je za zamjenika generalnog revizora iz bošnjačkog naroda imenovan Dževad Nekić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: