BiH
0

Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj politici BiH.

Zakon predviđa da se oprema koja se stavlja u slobodan promet za tijela civilne zaštite i vatrogastva namijenjena zaštiti i spašavanju civilnog stanovništva, a koju finansiraju donatori, kao i oprema za tijela civilne zaštite i vatrogastva potrebna za zaštitu i spašavanje civilnog stanovništva koju odredi Ministarstvo finansija i trezora BiH u suradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH, oslobađaju plaćanja uvozne pristojbe.

Predstavnički dom nije podržao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) koji je predložio poslanik Branko Dokić.

Predloženi zakon je predviđao primjenjivanje stope PDV-a od pet posto za: pšenično brašno tip 500 i tip 850 i hljeb dobiven od ovih vrsta brašna; mlijeko, jestiva ulja i biljne masti; voda za piće, negazirana; lijekovi i ortopedska pomagala; hrana za bebe i bebi opreme te vještačka đubriva, zaštitna sredstava u poljoprivredi, sjemena i sadni materijal.

Poslanici su podržali negativno mišljenje nadležne parlamentarne komisije o predloženom zakonu, što znači da je zakon „pao“.

Usvojen je Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o flaširanim pitkim vodama BiH, dok Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odlikovanjima BiH nije dobio podršku dovoljnog broja poslanika.

Usvojen je Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za prošlu godinu.

Prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama: Izbornog zakona BiH i Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje kao i Prijedlog zakona o zaštiti domaće proizvodnje bit će razmatrani u redovnoj parlamentarnoj proceduri, jer nije prihvaćen zahtjev njihovog predlagača Jerka Ivankovića Lijanovića da budu razmatrani po hitnom postupku.

Prihvaćen je zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o dopunama Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje razmatra po skraćenom postupku.

Nakon što Komisija Kolegija nije postigla saglasnost, poslanici nisu podržali Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih stranaka, a nije podržan ni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH.

Predstavnički dom je prihvatio prijedlog Vijeća ministara BiH da za člana Komisije za koncesije BiH imenuje Ivu Andrića.

Data je saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma, ugovora i konvencija.