BiH
0

Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je danas u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH.

Ciljevi ovog zakona su da utvrdi okvir i mehanizme za jačanje konkurentnosti, kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, te primjenu standarda koji su potrebni za ostvarivanje dinamičnijeg razvoja u sektoru poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja.

Također, jedan od ciljeva je i da utvrdi okvir i mehanizme koji su potrebni za pripremu pridruživanja i ulaska u Evropsku uniju i ispuni sve obaveze određene međunarodnim sporazumima u vezi sa sektorom poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja BiH.

Usvojen je i Prijedlog okvirnog zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BiH.

Predloženim zakonom se, između ostalog, uspostavlja Operativno-komunikacijski centar BiH i uvodi sistem jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve -112. Ovaj centar trebalo bi da formira Vijeće ministara u okviru Ministarstva sigurnosti, a s njim će se uvezati operativni centri drugih institucija i organa BiH, kao i centri entiteta i Brčko Distrikta.

Poslanici nisu prihvatili negativan izvještaj Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH o Prijedlogu zakona o izmjenama zakona o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH, policijskih službenika, državnih službenika i ostalih zaposlenika u operacijama podrške miru i drugim aktivnostima u inozemstvu.

S obzirom na to da je ova komisija dva puta razmatrala predloženi zakon i dostavljala negativan izvještaj o njemu, prema poslovniku, nema više mogućnosti za njegovo razmatranje nego se obustavlja postupak.

Prijedlog zakona o dužnostima i pravima članova Parlamentarne skupštine BiH, koji je predložilo dvadesetak poslanika, predlagači su povukli iz procedure. Usvojen je zaključak da se zaduži Vijeće ministara BiH da zajedno s nadležnim komisijama, vodeći računa o evropskoj praksi, pripremi prijedlog zakona koji bi regulirao ovu oblast.

Poslanici su podržali principe Prijedloga zakona o Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH, te prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o polaganju pravosudnog ispita u BiH i Zakona o policijskim službenicima BiH.

Predstavnički dom nije podržao negativan izvještaj Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH o Prijedlogu zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme. Prihvaćen je zaključak da Zajednička komisija u saradnji s Vijećem ministara BiH i entitetskim vladama još jednom sagleda predloženi zakon i dostavi Domu novi izvještaj.

Prihvaćen je zahtjev da se Prijedlog zakona o zaštiti domaće proizvodnje unutar sporazuma CEFTA, koji je predložio poslanik Jerko Ivanković Lijanović, razmatra po skraćenom postupku.

Inicijativa poslanika SDP-a BiH Denisa Bećirovića u vezi s pripremom zakona o zabranih svih neofašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola, uključujući zabranu ustaških i četnički organizacija, kao i onih koje se naslanjaju na tradiciju Handžar-divizije nije prihvaćena jer je nisu podržali poslanici iz Republike Srpske.

Usvojen je zaključak da se zaduži Vijeće ministara BiH da pripremi prijedlog zakona o zabrani svih neofašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola.

Poslanici su prihvatili i izvještaje o radu nekoliko državnih institucija za 2007. godinu te dali saglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma, ugovora i konvencija.