BiH
0

Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je večeras u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o sportu u BiH uz 19 amandmana koje je utvrdila radna grupa za usaglašavanje amandmana na prijedlog ovog zakona.

Za predloženi zakon glasalo je 27 poslanika, šest je bilo protiv, dok su dva poslanika bila suzdržana.

Prijedlogom ovog zakona se, između ostalog, definira Vijeće za sport BiH kao najviše savjetodavno tijelo Ministarstva civilnih poslova BiH koje se brine za razvoj i kvalitet sporta na nivou BiH, te se osniva agencija za antidoping kontrolu.

Sportska aktivnost zahtijeva da bude regulirana na nivou BiH jer je to preduvjet za uključivanje BiH u međunarodne sportske asocijacije, Međunarodni olimpijski komitet i Internacionalni paraolimpijski komitet. Uvjet za članstvo u svim međunarodnim sportskim asocijacijama je zakonska regulativa na nivou države i konstituiranje jedinstvenih državnih sportskih saveza.

Poslanici su danas usvojili i Prijedlog zakona o vinu, rakiji i drugim proizvodima od grožđa i vina.

Budući da se vino u državama Evropske unije smatra specifičnim proizvodom kojem je poklonjena posebna pažnja, bilo je potrebno postupiti u skladu sa zahtjevima EU, te donijeti navedeni zakon koji bi jedinstveno riješio pojedina pitanja vina i vinarske proizvodnje. Osim toga, zakon o vinu je neophodan u sklopu institucionalnog okvira za ulazak na jedinstveno tržište EU.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH kojim se predviđa uvođenje biometrijskih pasoša kao i Prijedlog zakona o osnivanju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera.

Poslanici su u prvom čitanju usvojili više zakona među kojima i Prijedlog zakona o denacionalizaciji, uz zaključak da se organizira javna rasprava o predloženom zakonu.

Postupak vraćanja ili naknada za nepokretnu ili pokretnu imovinu koja je prinudno prenijeta u državno, zadružno ili društveno vlasništvo na osnovu zakona ili prinudnim putem bez pravne osnove od 1. januara 1945. godine do stupanja na snagu ovog zakona, uređen je predloženim zakonskim rješenjem.

U prvom čitanju su usvojeni i: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona; Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH, policijskih službenika, državnih službenika i ostalih zaposlenika u operacijama podrške miru i drugim aktivnostima u inostranstvu; Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upotrebi i zaštiti naziva BiH; Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o odlikovanjima BiH te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje, koji je predložio poslanik Jerko Ivanković Lijanović i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u čiji je predlagač poslanik Branko Dokić nisu usvojeni.

Lijanovićev prijedlog je predviđao skraćenje roka za isplatu stare devizne štednje sa sadašnjih devet na pet godina, dok je Dokić predlagao da se od plaćanja PDV-a oslobode: pšenično brašno tip 500 i tip 850 i hljeb dobijenog od ovih vrsta brašna; mlijeko, jestiva ulja i biljne masti; voda za piće negazirana; lijekovi i ortopedska pomagala; hrana za bebe i bebi oprema; te vještačka đubriva, zaštitna sredstva u poljoprivredi, sjeme i sadni materijal.

Na današnjoj sjednici počele su se primjenjivati nove odredbe o radu Doma prema kojima će poslanici prvo obaviti raspravu, pa se nakon toga izjašnjavati o svim tačkama dnevnog reda.