BiH
0

Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojio zaključak koji je predložio poslanik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija kojim se zadužuju istražne i pravosudne institucije da u roku od mjesec dana sačine informaciju o postupcima koji se vode i nalazima vezanim za Ministarstvo vanjskih poslova BiH i rukovodne radnike.

Ovaj zaključak usvojen je po okončanju rasprave o inicijativi SDP-a BiH za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja, koja nije podržana.

Povod za predlaganje ovakvog zaključka bio je istup ministra Alkalaja koji je, između ostalog, kazao kako je u MVP BiH počela interna revizija poslovanja tokom koje su uočeni određeni propusti i nepravilnosti.

U vezi sa istom tačkom dnevnog reda zaključak je predložio i poslanik Sefer Halilović. Njegov prijedlog, kojim bi se obavezali svi zvaničnici BiH da prilikom zvaničnih putovanja koriste pasoš države BiH, nije dobio potrebnu entitetsku većinu pa je upućen komisiji Kolegija na usaglašavanje.

Poslanici SDP-a BiH su pokrenuli inicijativu za smjenu ministra Alkalaja ističući kako je obmanuo cjelokupnu bh. javnost lažno predstavljajući svoje nacionalno opredjeljenje, tako što se u BiH izjasnio kao pripadnik jedne, a u Republici Hrvatskoj druge nacionalne pripadnosti.

„Iako se radi dobijanja hrvatskog državljanstva 2006. godine izjasnio kao pripadnik hrvatskog naroda s prebivalištem u BiH, ministar Alkalaj je samo godinu kasnije, na dužnost koju trenutno obnaša, imenovan kao državljanin BiH koji dolazi iz reda ostalih naroda u BiH“, navodi se u obrazloženju inicijative.

Poslanici su danas trebali razmatrati Informaciju Vijeća ministara BiH o realizaciji zaključaka Predstavničkog doma u prethodnom sazivu povodom razmatranja prijedloga zaključaka Komisije za ljudska prava, imigraciju, izbjeglice i azil o rezultatima rješavanja predstavke Udruženja decertificiranih policajaca Federacije BiH i Udruženja decertificiranih policajaca RS-a.

Međutim, ova tačka nije razmatrana jer na sjednici nije bio prisutan niko iz Vijeća ministara BiH, a i zbog zamjerke da je informacija nepotpuna odlučeno je da se o njoj raspravlja na narednoj sjednici do kada bi je Vijeće ministara trebalo dopuniti.