58 članova za smjenu
6

Završena sjednica na Medicinskom fakultetu, potpisnici će i dalje insistirati na smjeni dekanese

Piše: I. Č.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Potpisnici zahtjeva za smjenu aktuelne dekanese Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Almire Hadžović-Džuvo, nakon prekinute sjednice Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta nisu željeli davati izjave.

Novinarima su podijelili saopćenja u kojima se navodi da je 58 članova potpisalo zahtjev za smjenu dekanese Hadžović-Džuvo.

"Zahtjev za smjenu dekanese potpisan je u skladu s legislativom 23. maja 2017. godine. Nastavno-naučno vijeće je jedino meritorno da odlučuje o postavljanju i razrješenju dekana prema svim zakonskim aktima. Pošto takva tačka nije stavljena na dnevni red koji je predložila dekanesa, u skladu s odgovarajućom legislativom je predat zahtjev za izmjenu dnevnog reda današnje sjednice sa samo jednom tačkom dnevnog reda: Prijedlog za razrješenje dekana Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu", navodi se u saopćenju.

Dodaju da je i pored insistiranja većine članova Vijeća da se prijedlog stavi na glasanje, aktuelna dekanesa Hadžović-Džuvo odbila da to uradi.

"Na taj način je povrijedila zakonitost Nastavno-naučnog vijeća i u potpunosti prekoračila svoje ovlasti te je spriječila mogućnost demokratskog i zakonitog upravljanja i odlučivanja na Fakultetu. Napuštajući sjednicu u pratnji još 17 članova Vijeća i uposlenika službi, pokazala je da joj mišljenje većine članova Vijeća ne znači ništa", stoji u saopćenju.

Odlučili su da zakažu hitnu vanrednu sjednicu na kojoj će se razmatrati samo jedna tačka, a to je privremeno razrješenje dužnosti dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Kako saznajemo, nova vanredna sjednica zakazana je za 9. juni 2017. godine, ovaj put na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.