BiH
0

Završena sjednica Doma naroda PSBiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas u Sarajevu usvojio Prijedlog okvirnog zakona o osnovama naučnoistraživačke djelatnosti i koordinaciji unutrašnje i međunarodne naučnoistraživačke saradnje.

Ovim zakonom se utvrđuju posebni interes u nauci i tehnologiji u BiH, osnovna načela naučnoistraživačke djelatnosti, ostvarivanje međunarodne naučnoistraživačke saradnje i naučnoistraživačke saradnje unutar BiH, način ostvarivanja koordinacije institucija nadležnih za nauku i tehnologiju, formiranje vijeća za nauku BiH, kao i koordinacija informacionim sistemom za naučnoistraživačke djelatnosti u BiH.

Donošenje ovog zakona značajno je s obzirom na izraženu želju BiH da se u ovoj oblasti aktivno uključi u provođenje politike Evropske unije i time uđe u evropski istraživački prostor i izgradi strukturu koja zadovoljava evropske standarde, mogućnost da se iz EU fondova dobiju sredstva za finansiranje naučnoistraživačkog rada, kako istraživačkih institucija, tako i srednjih i malih preduzeća i državnih kompanija, kao i da se inicira mobilnost bh. istraživača u zemlje EU.

Prijedlogom zakona definirano je osnivanje vijeća za nauku BiH kao savjetodavnog i stručnog tijela Ministarstva civilnih poslova.

Delegati su usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu. U njemu se navodi da je Ministarstvo civilnih poslova BiH dužno da izvrši reviziju statusa osoba naturaliziranih poslije 6. aprila 1992., a prije 1. janaura 2006. godine, čime se nadležnost za reviziju statusa osoba naturaliziranih između 6. aprila 1992. i 1. januara 2006. godine prenosi s Državne komisije za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH, kojoj je istekao mandat, na Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Ministarstvo je dužno da završi postupak revizije i utvrđivanja statusa naturaliziranih državljanja najkasnije do 1. marta 2011. godine.

Usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za rad i zapošljavanje BiH kojim se usklađuju odredbe Zakona o Agenciji za rad i zapošljavanje BiH sa Zakonom o upravi, preciznije definiraju nadležnosti Agencije i pojačava odgovornost svih sudionika u rješavanju problema u zapošljavanju.

Dom naroda je usvojio i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH. S obzirom na to da je Predstavnički dom ranije ovaj zakon usvojio u drugačijem tekstu u odnosu na Dom naroda, bit će potrebno izvršiti usaglašavanje između domova.

Po hitnom postupku je usvojen Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH čiji su predlagači delegati Ilija Filipović, Sulejman Tihić i Dušanka Majkić.

Prema predloženim dopunama, službena vozila parlamenta BiH, Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH, kada se u njima voze članovi kolegija oba doma parlamenta BiH, članovi Predsjedništva BiH i predsjedavajući ili zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, smiju upotrebljavati uređaje za davanje posebnih svjetlosnih i zvučnih signala i bez pratnje policije ili vojnih osoba.

Također, ova vozila imaju prvenstvo prolaza u odnosu na sva druga vozila, osim vozila pod pratnjom.

Delegati su podržali principe Prijedloga zakona o fiskalnim kasama; Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH; Prijedloga zakona o parlamentarnom vojnom povjereniku BiH, Prijedloga zakona o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, te Prijedloga zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa robe i usluga od strateške važnosti za sigurnost BiH.

Nakon što Komisija Kolegija nije postigla saglasnost o Prijedlogu zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme te o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o službenom glasilu BiH, delegate su se danas izjašnjavali o njima, ali ih nisu podržali.

Dom naroda je primio k znanju Izvještaj o radu i poslovanju Radio-televizije BiH u 2007. godini i Izvještaj o finansijskom poslovanju Radio-televizije BiH u 2007. godini.

Prihvaćen je Izvještaj o radu Državne komisije za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH za period od 1.1.2008. do 16.2.2009., kao i izvještaji o radu više institucija BiH u 2008. godini.